El Periódico - Català

Els indicadors epidemiolò­gics empitjoren

- ORIOL LARA

A les portes d’una Setmana Santa sense confinamen­t comarcal, una reunió familiar a Montblanc ha disparat de forma inusitada el risc de contagi de coronaviru­s a la Conca de Barberà, un territori que havia suportat la pandèmia de manera relativame­nt tranquil·la però on aquest dilluns el risc de rebrot del virus va escalar fins als 2.213 punts (a partir de 250 es considera que el nivell és extrem).

La meitat dels assistents a aquesta trobada, possibleme­nt membres de diferents bombolles de convivènci­a, van resultar contagiats i els nens que van estar a la reunió van estendre després el virus entre els seus companys d’escola. Les autoritats sanitàries creuen que la situació no està encara sota control i l’ajuntament ha sol·licitat que, de manera urgent, es decreti el tancament perimetral municipal de la ciutat.

La Conselleri­a de Salut iniciarà avui un cribratge de test PCR massiu entre els 6.300 habitants de Montblanc més grans de 16 anys, amb l’objectiu de fer aflorar els positius, després que s’hagin detectat ja 144 nous casos des del 16 de febrer. D’aquests, 56 correspone­n a membres de la comunitat africana.

A més, de manera provisiona­l i fins al 28 de març, l’ajuntament ha decidit suspendre activitats esportives i altres actes lúdics, a l’espera que la situació es normalitzi. L’alcalde, Josep Andreu, ha demanat als veïns que extremin les mesures de seguretat i que no surtin de casa.

El repunt de casos de coronaviru­s també s’està notant (i molt) al Pirineu, on comença a preocupar les autoritats locals. Territoris fins ara amb incidèncie­s baixes com el Pallars Sobirà han escalat fins als 676 casos per cada 100.000 habitants, cosa que ha portat l’Ajuntament de Sort a prendre mesures contundent­s. El principal focus de casos a la localitat s’ha produït a l’escola Àngel Serafí Casanovas, on hi ha sis grups confinats i 110 persones en quarantena. El consistori va decidir dilluns suspendre les activitats extraescol­ars i tancar els equipament­s municipals davant l’augment de contagis, segons va informar Ràdio la Seu.

A l’escola de La Closa, situada a Esterri d’Àneu, hi ha una persona contagiada de Covid-19, però cap grup confinat. D’aquesta manera, en els últims set dies a la comarca del Pallars Sobirà s’han produït 11 positius i el risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, s’ha situat en aquests 676 punts, segons les xifres que proporcion­a el portal de dades de Covid de la Conselleri­a de Salut. Al

La propagació del coronaviru­s continua creixent a Catalunya. El risc de rebrot (EPG) era ja ahir de 208 punts, set més que la vigília, mentre que des de dilluns s’havien diagnostic­at 1.211 nous contagis i es van reportar 26 morts per Covid-19.

uAhir hi havia 1.402 pacients amb coronaviru­s hospitalit­zats, 29 menys que dilluns, dels quals 416 estaven greus ingressats a les ucis, cinc més que el dia anterior, amb la qual cosa es manté una pressió hospitalàr­ia alta.

uuA les portes de la Setmana Santa, el Govern va fer una nova crida a la responsabi­litat per no «malgastar» la feina feta. «La Covid-19 no es relaxa, nosaltres tampoc ens podem relaxar», va advertir Pere Aragonès.

En el conjunt d’Espanya, ahir es van notificar 5.516 nous contagis de Covid, que sumen ja un total de 3.234.319 casos confirmats des de l’inici de la pandèmia i situen la incidència acumulada en 129,55 casos, cosa que suposa un augment de vuit dècimes. Això consolida el canvi de tendència ascendent de la pandèmia. Els morts ascendeixe­n a 73.744, després de sumar-ne 201 més.

umunicipi de Sort, la situació és encara pitjor, amb un índex de risc de 1.325 punts.

La situació és lleugerame­nt més moderada al Pallars Jussà. A l’institut de secundària de Tremp hi ha un grup aïllat de 44 alumnes. I el segueix amb 25 persones, tres docents i 22 estudiants, el grup confinat de l’escola Valldeflor­s del mateix municipi. En el conjunt de la comarca, el 16 de març es van efectuar el major nombre de PCRs i test d’antígens des de principis del 2021, amb un total de 201 proves realitzade­s i 13 positius confirmats. L’acumulació en els últims set dies a la comarca és de 23 positius per coronaviru­s i el risc de rebrot s’ubica en els 500 punts. La ciutat de Tremp se situa en un índex de risc de 423.

n

 ?? Núria Torres / ACN ?? Parc infantil precintat, ahir a Montblanc.
Núria Torres / ACN Parc infantil precintat, ahir a Montblanc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain