El Periódico - Català

Retorn als ‘bojos’ anys 20 al superar la pandèmia

Un sociòleg dels EUA augura una època de «desenfrena­ment sexual i dispendi econòmic» quan se superi la pandèmia de la Covid. Diversos experts descarten l’eufòria col·lectiva al no sortir tots igual de la crisi sanitària i econòmica.

- ANA RAMIL

Després de la Primera Guerra Mundial i coincidint en el temps amb la fi d’una altra pandèmia, la de la batejada com a grip espanyola, van arribar els que han passat a la història com els feliços o bojos anys 20. Una època de prosperita­t econòmica als Estats Units i alguns països europeus, que va establir les bases del consum individual de béns i que va fer que les classes més acomodades es llancessin al gaudi de l’oci amb els cabarets o els clubs de jazz com a imatge icònica d’aquells anys. Ara hi ha qui creu que la història es podria repetir. El catedràtic de Sociologia de la Universita­t de Yale Nicholas A. Christakis –considerat per la revista Time com una de les 100 persones més influents del món– creu que el 2024 ja es podrà parlar de postpandèm­ia i que «pot venir una època de desenfrena­ment sexual i dispendi econòmic». Psicòlegs i sexòlegs, no obstant, descarten que després de superar-se la pandèmia es visqui una eufòria col·lectiva, però creuen que hi haurà dues fórmules d’enfocar la vida: els que apostaran per disfrutar-la al màxim i els que sortiran de la crisi sanitària més cauts.

Christakis recorda que si es fa la vista enrere es descobreix­en certs patrons que sempre es repeteixen. «En els últims 2.000 anys, quan acaba una pandèmia sempre hi ha una festa», assenyalav­a fa unes setmanes en una entrevista a la BBC, en què argumentav­a el seu pronòstic amb el fet que, durant una crisi com l’actual, «la gent estalvia més, té menys interacció social, es queda més a casa i veu menys els seus amics». Això, augura, tindrà un efecte rebot quan la situació es normalitzi. Christakis creu que els ciutadans apostaran més per l’oci –des d’anar a restaurant­s fins a recitals, pubs o esdevenime­nts esportius–, hi haurà també una tolerància més gran al risc i «la gent es gastarà els diners que no es va poder gastar».

Diversos experts, no obstant, es mostren una mica escèptics davant aquest futur. «Crec que conviuran dues posicions. D’una banda, hi ha gent que té molta necessitat de disfrutar, que s’ha adonat que és una necessitat important per a ells i, de l’altra, persones que arran de la pandèmia seran més prudents», explica la vocal del Col·legi Oficial de Psicologia Concepción Rodríguez, que posa dos exemples del que creu que passarà quan la pandèmia quedi enrere. «Els adolescent­s, per exemple, que s’han privat de molt, tenen ganes de poder viure més, de disfrutar, de no renunciar, i és normal, no és una cosa negativa», afirma aquesta psicòloga, que parla de l’altre extrem, coses que potser han arribat per quedar-se. «En sabem més, de les malalties, i això pot portar a la prudència. Potser a partir d’ara serà estrany que algú vagi a un aeroport, on hi ha persones d’arreu del món que poden portar algun virus, sense mascareta».

Tampoc confia en l’eufòria col·lectiva el sexòleg Emilio López Bastos. «En general la majoria de les persones expressen el desig de recuperar la normalitat en la qual vivien abans i en cap cas l’expectativ­a d’experiènci­es noves», diu López Bastos, que encara que reconeix que en les primeres festivitat­s o alleujamen­t de restriccio­ns –com per Nadal o els ponts– sí que «hi va haver una activitat social i festiva més gran», no creu que sigui la dinàmica habitual quan acabi la pandèmia. «La tornada a la normalitat no serà brusca ni sobtada així que crec que es produirà sense eufòria».

Atenció psicològic­a

Els experts creuen, a més, que l’experiènci­a personal durant la pandèmia serà clau per veure com s’encara la seva sortida. «No és el mateix una persona que ha sigut prudent i no s’ha contagiat i per tant veu que li compensa aquesta actitud que qui ho ha fet i sí que va tenir el virus», diu Rodríguez, que recorda que hi ha persones que necessiten fins i tot atenció psicològic­a per tornar a realitzar tasques quotidiane­s com prendre un cafè o quedar amb els seus amics «a causa de la por, l’estrès i l’ansietat».

Tampoc aquests experts estan d’acord que hi hagi un desbocamen­t sexual o econòmic. «La manera de relacionar-se amb els altres està canviant, i crec que hi ha mes prudència a l’hora de mantenir relacions», sentencia Rodríguez. En l’aspecte econòmic, afegeix que hi ha persones «en una difícil situació econòmica» que ho estan passant malament, cosa que dificultar­à el malbaratam­ent que augura Christakis.

n

 ?? Manu Mitru ?? Grups de joves a la zona del Born de Barcelona un dissabte a la nit d’aquest mes de març.
Manu Mitru Grups de joves a la zona del Born de Barcelona un dissabte a la nit d’aquest mes de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain