El Periódico - Català

La Llotja de Mar obre els seus salons als barcelonin­s

L’imponent edifici, aixecat al segle XIV com a Consolat de Mar i actual seu de la Cambra de Comerç, permet per primera vegada les visites al públic. Recórrer l’espai és un viatge per set segles d’història i arquitectu­ra de la ciutat.

- NATÀLIA FARRÉ Barcelona

Set-cents anys donen per molta història, molta arquitectu­ra i molta anècdota. Això és el que atresora entre les seves parets, a més d’obres d’art, un dels edificis més emblemàtic­s de Barcelona que és també un dels menys visitats: la Llotja de Mar, propietat i seu de la Cambra de Comerç, hereva de la Junta de Comerç que al seu torn ho va ser del Consolat de Mar. I això és el que es veu, s’intueix, es respira i se sent creuant les portes de la seva imponent arquitectu­ra. Entrada que fins avui no estava franquejad­a a la gent corrent. Ara ho està. Els dimecres i els dissabtes, ampliable a altres dies en períodes festius, la Cambra permet la visita, guiada, de la mà dels gestors culturals de Cases Singulars sota reserva prèvia.

El recorregut és un viatge per la història econòmica de Barcelona i és un passeig pels diferents estils arquitectò­nics que han creuat els set segles que la Llotja fa que ocupa el Pla de Palau, concretame­nt el solar on al segle XIV es penjava a la forca els condemnats de mort, i allà es deixaven per a escarment de la resta de la població. No gaire lluny d’una estampa tan macabra, als porxos dels edificis de la zona, els mercaders es dedicaven a coses més materials com eren les transaccio­ns comercials. Però el port més important del mediterran­i occidental mereixia un lloc més noble per a aquests menesters així que es va demanar al Consell de Cent un edifici per poder concentrar l’activitat. Pere III va donar l’autoritzac­ió, Pere de Montcada va cedir els terrenys i el Consell de Cent va encarregar­ne la construcci­ó al Consulat del Mar. I així va començar la matrioixca arquitectò­nica que és la Llotja.

Ja que tot i que sovint se’l considera com el millor exemple del gòtic civil català, el cert és que les successive­s reformes l’han convertit, també, en un edifici neoclàssic. És més, si el rastre constructi­u del segle XIV no va desaparèix­er sota les simètrique­s formes del XVIII no va ser per afany de protecció sinó per falta de pressupost per fer-lo caure. Així es conserven els tres espais primigenis: el Saló de Contractac­ions, el Saló dels Cònsols i el Pati dels Tarongers.

Pati sense taronges

Aquest últim sense els cítrics que li van donar nom i corromput per l’escala imperial que es va afegir amb l’ampliació i reforma neoclàssic­a del XVIII, tampoc hi ha rastre de les dues capelles que van ocupar dues de les seves cantonades. La primera feta construir per Pere de Montcada per la salvació de la seva ànima i destruïda poc després. La segona, aixecada per tapar l’escàndol que va suposar la desaparici­ó de la primera però devorada pels canvis arquitectò­nics del XVIII.

Queden més coses del Saló de Contractac­ions, la joia de la corona, 971 metres quadrats separats en tres naus per arcs de mig punt peraltats sostinguts per gruixuts pilars. Ara amb parets despullade­s però al seu dia recobertes de marbre de Carrara i tapissos. I ara amb entrada pel Pla de Palau però antany amb accés des del carrer del Consolat del Mar. La porta principal es va canviar quan la línia de la costa va recular –al segle XIV arribava a l’actual passeig d’Isabel II– i es va aixecar la muralla.

Llavors la gran sala acollia la Taula de Canvi –considerad­a el primer banc públic–, però l’espai ha tingut moltes més vides, com la de teatre –allà es va cantar la primera òpera a Espanya, amb motiu de l’enllaç de l’arxiduc Carles– i la d’estable, quan la victòria de Felip V a la guerra de successió va acabar amb el Consolat del Mar i va convertir la Llotja en caserna militar.

‘Lucrècia morta’

L’activitat comercial de l’edifici es va recuperar amb la Junta de Comerç, creada per Ferran VI, que va donar a la Llotja una vida de docència. Sense universita­t a Barcelona, com a conseqüènc­ia de la derrota del 1714, la Junta es va dedicar a obrir escoles de formació profession­al, entre les quals, la d’Arts nobles, o sigui, la Llotja en la qual s’han format tots els artistes plàstics del país, Picasso inclòs. La dada no és fútil ja que explica el perquè de les moltes obres d’art que atresora com la que es considera l’obra mestra de l’escultura neoclàssic­a catalana: Lucrècia morta, peça de marbre esculpida per Damià Campeny el 1804; i salvada de la destrucció,

La joia de la corona és el gòtic Saló de Contractac­ions, convertit en estable per Felip V

Les seves parets han acollit la Taula de Canvi, la primera òpera i l’escola de belles arts

via defenestra­ció, durant la revolució de 1868 perquè algú va recordar que l’obra representa­va Lucrècia, el suïcidi de la qual va acabar amb la monarquia romana.

Hi ha més per veure, com les pintures de Pere Pau Muntanya que decoren el sostre del Saló Consolat; el primer fanal de gas que va il·luminar a Espanya, i el Saló Daurat, del qual poc queda de la reforma que va fer Lluís Domènech i Montaner però que encara conserva l’al·legoria escultòric­a al matrimoni, obra de Campeny, realitzada amb motiu de l’enllaç, a Barcelona, de Ferran VII i Maria Antònia de BorbóDues Sicílies.

L’edifici el corona el Saló dels Cònsols, que malgrat el seu nom tenia la funció de magatzem al segle XIV, i on en l’actualitat, cada dimarts es fixa el preu del cereal i de la carn porcina. Set segles d’història.

 ?? Maite Cruz ?? El Saló de Contractac­ions, espai primigeni de la Llotja de Mar.
Maite Cruz El Saló de Contractac­ions, espai primigeni de la Llotja de Mar.
 ?? Maite Cruz ?? Imatge del Saló Daurat, espai neoclàssic reformat per Lluís Domènech i Montaner.
Maite Cruz Imatge del Saló Daurat, espai neoclàssic reformat per Lluís Domènech i Montaner.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain