El Periódico - Català

Veïns del barri de Congrés protesten per la instal·lació d’un columbari funerari

Diverses vivendes tenen a pocs metres del balcó els espais per a urnes de difunts. L’ajuntament insta el rector a aturar la instal·lació per revisar si compleix la normativa.

- TONI SUST

Fa tot just dues setmanes, l’11 de març, els veïns dels carrers de Can Ros i de Pardo, al barri de Congrés (districte de Sant Andreu), van topar amb una construcci­ó no molt gran però bastant cridanera en un espai a l’aire lliure que separa les vivendes de la paret de la parròquia de Sant Pius X: un columbari, per ara buit, amb 80 places per a d’altres tantes urnes amb cendres de difunts.

L’espai és una zona verda habitualme­nt no transitada que serveix perquè els immobles respirin, per dir-ho així. A la part més pròxima als edificis de Can Ros, una zona d’un metre correspon a aquestes comunitats. La resta és de la parròquia. El que denuncien els veïns és que els morts quedaran molt a prop de les seves cases. En alguns casos, a menys de 10 metres.

Almenys 35 persones estan afectades per la instal·lació. Es tracta de veïns dels números 7 i 9 del carrer de Pardo i dels números 18, 20 i 22 del carrer de Can Ros. Han presentat denúncies i queixes davant l’arquebisba­t i davant l’ajuntament, i esperen resposta. Remarquen que ningú els va avisar que es realitzari­a l’obra i temen que a aquest primer columbari el segueixin d’altres: el pati dona per noves instal·lacions.

A part que preferirie­n no tenir difunts al jardí, tot i que no sigui seu, temen que el columbari atregui gent en un doble vessant. ¿Com fer l’aperitiu al balcó despreo cupadament al costat de persones que ploren els seus?, es pregunta un veí. Però els inquieta més que el nou ús de l’espai acabi atraient amics del botellon i el vandalisme. També destaquen que el columbari pot incomodar qui no professi la religió catòlica.

Per ara, a més de les denúncies enviades, els veïns han pres la mesura de col·locar pancartes a la façana que dona a l’exterior i de deixar papers contra el columbari al pati. Un d’ells també va ser diumenge a missa a llançar-ne alguns davant la porta de la parròquia de Sant Pius X.

El mossèn, molest

Aquest diari va acudir a la parròquia per obtenir la versió del rector, que no es trobava a l’església. Sí que hi havia el vicari, que va facilitar el mòbil del sacerdot. El mossèn, que prefereix que no es publiqui el seu nom, porta quatre mesos i mig a la plaça. La idea del columbari, explica, va ser seva. És, diu, una cosa habitual a Barcelona. Està considerab­lement enfadat per la reacció dels veïns: no entén que no anessin a veure’l abans de llançar papers, una cosa que considera «una fustigació».

El districte de Sant Andreu diu ser coneixedor de les queixes dels veïns i informa que ha realitzat una inspecció i ha instat el rector a «aturar la instal·lació de l’espai fins que es pugui valorar l’aplicació de les normatives» en casos com aquest.

 ??  ??
 ?? Joan Mateu Parra ?? El columbari de la parròquia de Sant Pius X, encara sense urnes, ahir.
Joan Mateu Parra El columbari de la parròquia de Sant Pius X, encara sense urnes, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain