El Periódico - Català

Una porta oberta a la dimensió ‘undergroun­d’

El certamen presenta una fantasiosa exposició virtual que permet endinsar-se en l’imaginari visual de diversos artistes. La cita de les escenes independen­ts torna en forma de cicle amb noms com Rigoberta Bandini, Joe Crepúsculo, Rojuu i La Zowi.

- IGNASI FORTUNY Barcelona

Fa poc més d’un any als organitzad­ors del festival Cara B els portava de cap l’amenaça de no poder tornar a muntar el certamen a l’antiga fàbrica Fabra i Coats, lloc en què han celebrat les seves ja set edicions. Salvada in extremis la del 2020, té la negra medalla de ser l’últim festival que es va celebrar amb normalitat abans de la pandèmia a Barcelona. El 2021 torna, en un format adaptat a les restriccio­ns (un cicle de concerts), un mes després del que solia ser habitual. En el que abans coneixíem com a calendari, a finals de febrer el Cara B donava el tret de sortida dels festivals a la ciutat.

14 concerts en cinc dies

Torna ara com un cicle de concerts (Cara B XTRA), un total de 14 en cinc dies. «Com a programado­rs no hem volgut defugir la nostra responsabi­litat de proposar contingut. És el que ens toca, els metges no han desatès les seves responsabi­litats i a nosaltres ens toca això», comenta Adrián D. Bóveda, Jarri, director del festival.

La seva tornada és ambiciosa i va fins i tot a una altra dimensió. En l’apartat B-Sual, mostra paral·lela sobre l’imaginari visual de la cultura musical independen­t i urbana, han apostat per un espai virtual en el qual, a través d’una espècie de videojoc de descàrrega gratuïta (per a mòbil i ordinador), l’usuari pot endinsar-se en l’univers estètic de diversos artistes. Projecte comissaria­t per Conjuro i desenvolup­at per Carles Castaño, és una fantasiosa exposició digital amb cartells, campanyes de promoció, disseny de mercadotèn­cia, videoclips o altres peces que conformen els mons de Kaydy Cain, Bejo, Dellafuent­e, Rosalía i Cecilio G, entre altres.

Cada un d’ells té la seva pròpia sala, per la qual pot un passejarse i contemplar les peces. L’exposició virtual compta també amb vídeos dels processos creatius narrats pels mateixos artistes. «És una aposta de futur. Sempre hem tingut clar que el Cara B és un festival de cultura musical, no només de música. I volem posar en relleu el treball dels artistes visuals», exposa el seu director. El certamen s’adapta així a noves maneres de consumir que la pandèmia ha accelerat. Una aposta decidida, nova i valenta. «Quan els mitjans són escassos, la cultura segueix allà per empenta de molta gent, i el videojoc n’és un exemple», valora.

Ganes boges

La programaci­ó continua sent un desplegabl­e de les diferents escenes musicals independen­ts. Propostes com Rigoberta Bandini, Rojuu+Depresión Sonora, La Zowi, Joe Crepúsculo, Núria Graham i Leïti Sene & Cutemobb. Les entrades van volar, el 70% es van vendre al primer dia, i alguns dels artistes han hagut de doblar els concerts. «Això és una prova que la gent té unes ganes boges d’anar a concerts, encara que sigui asseguda i amb mascareta», comenta Jarri.

Al voltant de 5.000 persones passaran per la Fabra i Coats, una mitjana de 300 persones per espectacle, el 10% de l’aforament de la sala. Sense poder servir begudes, important font d’ingressos d’un festival que, explica el seu director, és deficitari. «Amb les condicions que hi ha diria que pràcticame­nt tota la música en directe és deficitàri­a», acota. «Vam fer el pla A, el B, el C... i, al final, aquest és gairebé el J», afegeix.

 ?? Jordi Cotrina ?? La cantautora Núria Graham, que actua a l’antiga fàbrica Fabra i Coats aquesta nit.
Jordi Cotrina La cantautora Núria Graham, que actua a l’antiga fàbrica Fabra i Coats aquesta nit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain