El Periódico - Català

La «inevitable» i talentosa Doña Emilia

- OLGA MERINO

Deu ser perquè la primavera ha irromput sense avisar, però el cas és que ahir a la nit es va muntar un sarau quan un veí cockney se’ns va colar a l’hotel, per la porta del darrere, arrossegan­t un piano mecànic. Va fer anar la maneta i es va enfilar escales amunt amb un pasdoble pesat, una invitació irresistib­le al ball, criats amb senyores, la planxadora amb l’hoste de la 118, enllaçats i elèctrics tots, com si ens haguessin injectat l’AstraZenec­a i la Sputnik juntes. L’aire del vestíbul feia olor de revetlla antiga, de rosquilles i de clavell a punt d’esclatar tan vívidament que vam recordar Emilia Pardo Bazán (1851-1921) i vam brindar no només per ella i el centenari de la seva mort, que es compleix el 12 de maig –aquí, al Cadogan, som de celebrar-ho tot–, sinó també per la seva novel·la Insolación, de la qual han aparegut dues reedicions precioses, totes dues il·lustrades: la de Reino de Cordelia (amb dibuixos de Javier de Juan) i la d’Alianza (a càrrec d’Irlanda Tambascio).

¡Quin atreviment el 1889! La novel·la comença amb una senyora enllitada, l’aristòcrat­a Francisca de Asís Taboada, en un despertar atroç, amb un dolor que li barrina les temples i la boca «pegajosita, amarga y seca», una migranya que la serventa s’entossudei­x a atribuir a un excés de sol encara que es tracta, en realitat, d’una ressaca com una casa de pagès, ben caparruda, de mançanilla Tío Pepe. ¿Una dama beguda? No només això; la marquesa de 32 anys, viuda respectabl­e, s’ha escapat la vigília a les prades de San Isidro per festejar la romeria del sant amb un galant gadità, Diego Pacheco, tan calavera, entremalia­t i gandul com seductor.

Avançada a la seva època, una força de la naturalesa, Pardo Bazán va posar sobre el tapet qüestions llavors impensable­s com el cos i el desig sexual de les dones, sepultats sota la cotilla i un frufru espès d’enagos arnosos, convencion­s socials i prejudicis religiosos. «La inevitable Doña Emilia», així l’anomenaven, amb ironia i d’amagat, els seus rivals literaris i companys de generació, per la facilitat i gosadia amb què entrava a polemitzar amb ells en tota mena de embolics. La crítica de l’època es va escandalit­zar pel tema d’Insolación, que Clarín va arribar a qualificar com «l’antipàtic poema d’una jamona endarrerid­a de carícies».

Pardo Bazán va seguir impertèrri­ta a la seva i va dedicar la novel·la a José Lázaro Galdiano, un navarrès guapo i culte, 11 anys més jove que ella, amb qui la novel·lista gallega va tenir un affaire.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain