El Periódico - Català

Dos milions de vacunes al mes quan hi hagi dosis

LA GENERALITA­T PREVEU QUE ELS MÉS GRANS DE 80 ESTIGUIN IMMUNITZAT­S EL 15 DE MAIG

- BEATRIZ PÉREZ

Catalunya presenta un pla d’immunitzac­ió massiva obstruït per la falta de subministr­aments

10.000 sanitaris injectaran el fàrmac en 500 punts repartits per la comunitat

Europa intenta frenar els viatges mentre que els EUA dobleguen la corba a base d’injeccions

La Generalita­t té ben definits els espais i els col·lectius per vacunar contra el coronaviru­s en cada fase. I la voluntat de fer-ho al ritme més ràpid possible, amb l’objectiu d’immunitzar 500.000 persones per setmana. De fet, ara el sistema de salut és capaç de posar setmanalme­nt 200.000 vacunes, com fa amb la grip. Però Catalunya, com la resta d’Espanya a causa de l’incomplime­nt de les farmacèuti­ques, no té les dosis necessàrie­s (ni pot assegurar quan les tindrà) i, per tant, tampoc un calendari específic amb les dates en què li tocaria immunitzar-se a cada grup.

Això, paradoxalm­ent, és el que es va anunciar ahir a la tarda. El vicepresid­ent en funcions, Pere Aragonès, i la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, van presentar la «campanya de vacunació massiva de Covid-19 a Catalunya» sense concretar dates, ni quin dia exacte arrencarà. Durarà, això sí, «més de 25 setmanes», segons Vergés, i immunitzar­à uns 6,6 milions de catalans. S’iniciarà quan Catalunya rebi aquestes 500.000 dosis de vacunes setmanals, però ¿quan serà això? Creuant els dits, en algun moment del mes d’abril.

«Aquesta campanya la iniciarem al llarg de les pròximes setmanes, quan hàgim acabat de vacunar el personal essencial i les persones de més risc. Quan hi hagi prou vacunes començarem amb tota la població a partir de 15 anys, però començant pels de més edat», va dir Aragonès. Segons xifres de Salut, només el 30% dels més grans de 80 tenen una dosi de la vacuna i la xifra descendeix el 12% entre els que les tenen totes dues. «A mitjans de maig, aquesta franja podria estar vacunada i passaríem a la de 70 a 79 anys», va dir Vergés. El Govern manté el seu objectiu d’arribar a l’estiu amb el 30% de la població vacunada i, a finals d’aquest, amb el 70%.

A més, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, Salut ja està citant al voltant de 245.000 persones d’entre 60 i 65 anys, tant de profession­s essencials com de la població general, per a l’administra­ció d’AstraZenec­a durant les pròximes setmanes, cosa que representa el 50% d’aquesta franja d’edat.

Grans espais per vacunar

Aquesta campanya de vacunació massiva preveu que uns 10.000 profession­als (sobretot infermeres, però també sanitaris jubilats,

 ?? Ferran Nadeu ?? Vacunació de persones més grans de 80 anys al Casal Quatre Cantons del barri barceloní del Poblenou, ahir.
Ferran Nadeu Vacunació de persones més grans de 80 anys al Casal Quatre Cantons del barri barceloní del Poblenou, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain