El Periódico - Català

Netanyahu acaricia la reelecció però necessitar­à de nou els ultres

> El primer ministre obtindria 33 escons, però per governar necessitar­ia una aliança amb la dreta ultraconse­rvadora »> L’oposició a Bibi aconseguir­ia 59 escons, a dos de formar Executiu

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Canviar per continuar igual. Els primers sondejos a peu d’urna a Israel auguraven ahir una victòria del Likud del primer ministre Benjamin Netanyahu. Amb 31 escons, el seu partit seria el més votat amb diferència, segons les enquestes del Canal 11. Al costat del suport dels partits ultraortod­oxos i nacionalis­tes, Netanyahu tindria 54 escons però necessita una majoria de 61 per formar Govern. Si es guanya l’ultranacio­nalista Yamina, liderat per Naftali Bennett, el primer cap de Govern imputat en el càrrec arribaria al número adequat per mantenir-se en el poder. Sembla que el bloc contrari a Bibi es quedaria en 59 escons.

Malgrat la pèssima gestió de la pandèmia per part del Govern i la seva conseqüent crisi econòmica, la societat israeliana no ha castigat Netanyahu. En les quartes eleccions en dos anys, els resultats dels sondejos dels Canals 12 i 13 donen 31 escons al Likud, i els del Canal 11 n’hi donen 33. De nou serà Netanyahu, amb tres lustres d’experiènci­a com a mandatari, l’encarregat de formar gabinet. El seu principal rival, el partit Hi ha Futur de Yair Lapid, obtindria 18 seients a la Knesset, el Parlament israelià, segons els sondejos.

Aliances radicals

En el seu afany per mantenir-se en el poder, Netanyahu no ha amagat la seva intenció de pactar amb partits de la ultradreta que inclouen candidats obertament racistes i homòfobs. Les seves fidels aliances amb els partits religiosos i nacionalis­tes de línia dura podrien portar Israel a tenir el Govern més dretà de la seva història. Alguns dels seus líders han declarat els seus desitjos de neteja ètnica palestina de la Cisjordàni­a que s’annexionar­ien.

La tercera força segons els sondejos seria l’ultraortod­ox Shas, amb nou seients. Al costat dels vuit escons del Judaisme Unit de la Torà i els set de Sionisme Religiós, Netanyahu suma 54 recolzamen­ts assegurats al seu Executiu. De nou, un altre Govern del Likud està en mans del seu antic aliat Bennett, que durant la campanya no s’ha inclinat per cap bloc en concret. Malgrat el gir a la dreta d’Israel des de la dècada dels 90, cap partit ha guanyat mai una majoria parlamentà­ria per si sol en unes eleccions.

Formació de Govern difícil

Tot i que els resultats finals no es coneixeran probableme­nt fins divendres –s’han de comptar els vots dels israelians hospitalit­zats i en quarantena–, la formació de Govern pot allargar-se mesos. El bloc contrari a Netanyahu es queda a dos escons de la majoria, tot i que les enormes diferèncie­s ideològiqu­es entre les formacions només se salven amb l’oposició fèrria al primer ministre. Si Yamina s’inclina contra Bibi, hi podria haver un Govern sense Netanyahu per primera vegada en 12 anys. Els sondejos a peu d’urna no sempre coincideix­en amb el resultat final en una contesa on l’últim vot compta.

Partits petits com Meretz o Sionisme Religiós dubtaven de si passarien el llindar electoral del 3,25%. Amb sis i set escons, respectiva­ment, els esquerrans i els kahanistes –considerat­s terroriste­s pels EUA– s’han unit a la coalició Blau i Blanc, amb uns altres set diputats. En canvi, l’islamista Ra’am, escindit de la Llista Conjunta Àrab, no ha aconseguit superar el llindar.

La coalició de partits àrabs se situa quarta força segons els sondejos. Amb vuit escons, queda lluny dels històrics 15 diputats de les últimes eleccions. I la feminista Merav Michaeli, l’única dona candidata, sembla haver sigut capaç de tornar a la vida el Partit Laborista amb els set escons que li concedeixe­n els sondejos.

 ??  ??
 ?? Abir Sultan / Efe ?? Jueus ultraortod­oxos acudeixen a votar en un col·legi electoral de Jerusalem, ahir.
Abir Sultan / Efe Jueus ultraortod­oxos acudeixen a votar en un col·legi electoral de Jerusalem, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain