El Periódico - Català

Un exdiputat del PP declara que Aznar va autoritzar pagar amb la caixa B

> Cospedal, Arenas i Cascos neguen haver cobrat sobresous en la formació

- ÁNGELES VÁZQUEZ

L’exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo va declarar ahir davant el tribunal que jutja la caixa b del PP que va demanar al president del partit el 1991, José María Aznar, una «compensaci­ó» per a Calixto Ayesa, perquè no volia entrar al Govern navarrès pel deute de 14 milions de pessetes que havia afrontat per un crèdit per a la UCD. Segons el testimoni, a continuaci­ó, el tresorer del partit, Álvaro Lapuerta, li va anar pagant fins a un total de 24.000 euros. Avui, el mateix Aznar, que sempre ha negat conèixer qualsevol irregulari­tat, podrà contestar, perquè està citat com a testimoni junt amb Mariano Rajoy.

Malgrat el reconeixem­ent d’aquests apunts de la comptabili­tat manuscrita de Luis Bárcenas, Del Burgo es va distanciar de l’extresorer i va matisar que això no implicava cap caixa b, perquè les donacions anònimes van ser legals fins al 2007. A més, ignorava si Ayesa va declarar a Hisenda o no aquesta «compensaci­ó». A preguntes de l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, va admetre que el partit podria haver ingressat en un banc aquest efectiu i des d’allà transferir-lo.

L’exdiputat, que va afirmar que Bárcenas era llavors un mer «caixer que no tenia capacitat de decisió» més que per entregar diners a canvi de rebuts, va rebatre fins i tot la menció que se li va fer en la sentència de la primera època de la trama Gürtel, que va declarar acreditada la caixa b del partit, encara que també recollís el que va rebre una víctima del terrorisme a qui un atemptat d’ETA va destruir la casa. Va ser una explicació similar a la de l’expresiden­t del Senat Pío García Escudero per justificar aparèixer en la comptabili­tat en b, tot i que en el seu cas va dir que va ser un préstec del partit que va tornar.

Cap dels ex alts càrrecs que, segons Bárcenas, van rebre sobresous els van admetre. L’expresiden­t balear Jaume Matas va negar haver rebut 8.400 euros per llogar un pis després de deixar de ser ministre i demanar ajuda al llavors secretari general, Javier Arenas.

I aquest va imitar el primer ex secretari general que va declarar, Ángel Acebes, i va ser categòric: «On aparec jo (als papers de Bárcenas) no és correcte l’apunt. En els altres no puc ser tan taxatiu, perquè algun ha dit que ho era, però en el que a mi m’afecta, no». Arenas va afegir: «No soc l’únic Javier d’aquests papers ni tampoc l’únic Javier Arenas dins de la nostra organitzac­ió».

Cospedal, protagonis­ta

Per desmentir Bárcenas va dir que «era un gran honor ser ministre d’Espanya» i que no coneixia ningú que quan li ofereixen una cartera ministeria­l pregunti per la retribució. Un desmentime­nt en el qual van continuar Francisco Álvarez-Cascos i la protagonis­ta de la jornada: María Dolores de Cospedal, que va afirmar que «aquesta suposada comptabili­tat serà d’ell, no era del PP».

Gairebé evita pronunciar el seu nom, tot i que va dir que no sentia animadvers­ió cap a ell, sinó «menyspreu», una tènue distinció que es va esborrar quan va resumir: «Tots els procedimen­ts que amb les seves declaracio­ns ha generat el senyor Bárcenas contra membres del PP han acabat deixant-lo en evidencia».

 ?? Alberto Ortega / Europa Press ?? L’exdiputat Eugenio Nasarre, a la sortida de l’Audiència Nacional.
Alberto Ortega / Europa Press L’exdiputat Eugenio Nasarre, a la sortida de l’Audiència Nacional.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain