El Periódico - Català

El Banc d’Espanya rebaixa del 6,8% al 6% la previsió de creixement per a aquest any

L’organisme empitjora la previsió per a aquest any per la tercera onada del virus i eleva al 5,3% la del 2022

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Madrid

El primer trimestre del 2021 ha començat amb més debilitat de l’esperada, com a conseqüènc­ia de la tercera onada de la pandèmia, i aquesta és la raó principal que ha portat el Banc d’Espanya a retallar en vuit dècimes la seva previsió de creixement per a aquesta any (del 6,8% pronostica­t al desembre al 6% actual), mentre que ha millorat les expectativ­es per al 2022. El Banc d’Espanya preveu ara que el PIB creixerà el 5,3% l’any vinent (davant l’estimació anterior del 4,2%) i l’1,7% el següent, de manera que, en el seu escenari central, la recuperaci­ó dels nivells de PIB previ a la pandèmia tindria lloc el 2023.

«L’any 2021 anirà de menys a més», va explicar aquest dimarts el director general d’Economia i Estadístic­a del Banc d’Espanya, Óscar Arce, durant la presentaci­ó de les noves projeccion­s de l’organisme. L’organisme preveu una caiguda trimestral del 0,4% en el PIB dels tres primers mesos de l’any i desplaça al segon semestre un fort repunt de l’activitat impulsat per l’avenç de la vacunació i una certa recuperaci­ó del turisme i el consum privat.

En tot cas, la nova previsió per al 2021, amb un creixement del 6%, queda molt per sota de la formulada a l’octubre pel Govern, que va projectar un avenç del 9,8% per a aquest exercici, impulsat per la inversió vinculada amb els fons europeus. Hi ha la possibilit­at que al Programa d’Estabilita­t que l’Executiu ha de remetre a Brussel·les abans del 30 d’abril el Ministeri d’Economia corregeixi en alguna mesura les estimacion­s que va formular a l’octubre.

El Banc d’Espanya és molt més pessimista que el Govern a l’estimar l’impacte dels fons europeus en el creixement del PIB el 2021. La previsió de l’Executiu d’un creixement del 9,8% es basa en la plena absorció dels 27.000 milions incorporat­s als Pressupost­os Generals de l’Estat a compte dels fons europeus. El Banc d’Espanya, no obstant, calcula que aquest any amb prou feines podrà ser absorbit el 55% d’aquesta quantitat; la resta es traslladar­à a l’any vinent en forma d’un rebot més gran de l’activitat el 2022.

Atur, dèficit i deute

Malgrat el menor creixement previst ara pel Banc d’Espanya per al 2021, les projeccion­s publicades aquest dimarts milloren l’evolució de l’ocupació respecte al projectat al desembre. L’organisme estima que la taxa d’atur s’elevarà des del 15,5% de la població activa del 2020 a una mitjana del 17% el 2021. En tot cas, aquesta nova projecció, del 17% és inferior a la prevista el desembre (18,3%) i la raó principal té a veure amb la decisió del gener del Govern de prorrogar fins a finals de maig la protecció pública als ertos. Per al 2022 es preveu una taxa mitjana d’atur del 15,1% i per al 2023, del 14,1%.

D’acord amb aquestes previsions, el dèficit públic baixarà del 10,5% estimat per al 2020 al 7,7% el 2021 i a 4,8% el 2022. El deute públic arribarà al 117,9% del PIB en aquest exercici.

En relació amb la inflació, el Banc d’Espanya eleva ara a l’1,4% l’IPC mitjà previst per al 2021 (davant el 0,6% que va estimar al desembre). L’organisme considera que el repunt dels preus amb què s’ha iniciat l’any tindrà en gran manera una naturalesa transitòri­a i que es moderarà durant la segona meitat de l’exercici. Per al 2022 i el 2023 es projecten taxes del 0,8% i l’1,2% respectiva­ment, clarament per sota de la referència per a l’estabilita­t de preus del 2%.

Tres escenaris

El Banc d’Espanya reconeix «un elevat grau d’incertesa» en les perspectiv­es econòmique­s, vinculat a l’evolució de la pandèmia, el procés d’immunitzac­ió i les seqüeles que puguin deixar sobre el teixit productiu i laboral, en forma de destrucció d’empreses o d’atur de llarga durada. Per això, l’escenari central de les seves projeccion­s incorpora dos escenaris alternatiu­s més, en funció de l’evolució d’aquesta variable. En el seu escenari més suau de previsions, el Banc d’Espanya eleva al 7,5% i al 5,5% el creixement previst per a aquest any i el vinent. En el supòsit més sever, les projeccion­s es retallen al 3,2% i al 4,6%, respectiva­ment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain