El Periódico - Català

La UE pressiona AstraZenec­a per tenir les dosis acordades

Les autoritats sanitàries reconeixen que la farmacèuti­ca només produeix en una de les cinc plantes que figuren al contracte.

- SILVIA MARTINEZ

La Comissió Europea és conscient de la «frustració» que provoca el retard en l’arribada de la vacuna d’AstraZenec­a i ha tornat a advertir que no es quedarà «de braços plegats» i utilitzarà totes les eines al seu abast per assegurar que l’empresa anglosueca compleix amb el contracte al més aviat possible i entrega les dosis promeses. «La Comissió Europea no es mantindrà de braços plegats. Utilitzare­m totes les eines que tenim per corregir la situació», va afirmar la directora general de Sanitat de la Comissió Europea, Sandra Gallina, durant una intervenci­ó davant la comissió de control pressupost­ari del Parlament Europeu.

L’alta funcionàri­a va recordar que «hi ha moltes persones morint perquè les vacunes no estan arribant» i va retreure públicamen­t a l’empresa que produeixi només en una de les cinc plantes que figuren al contracte firmat l’any passat amb la UE. «Una empresa que ha establert un pla de producció, que estava sota l’obligació de produir a risc i que ara produeix només en una de les cinc plantes que tenim al contracte per subministr­ar el mercat europeu no està en bona posició per defensar-se. No és possible complir un contracte si de cinc plantes només en funciona una», va criticar.

Única fàbrica a Bèlgica

El contracte entre la UE i AstraZenec­a esmenta cinc plantes: dues al Regne Unit, una als Països Baixos (que encara no té l’autoritzac­ió de l’EMA), una a Bèlgica i una cinquena de suport als EUA. No obstant, actualment només la fàbrica situada a Bèlgica produeix la vacuna destinada a la UE.

Gallina va confirmar que l’Executiu comunitari, responsabl­e de negociar amb les farmacèuti­ques que integren la cartera de vacunes europees, ja ha emprès accions i el primer ha sigut «una advertènci­a formal» a l’empresa, en el marc del procedimen­t previst al contracte, que de no trobar una solució podria portar en darrer terme a accions legals contra l’empresa davant els tribunals belgues.

La UE i l’empresa van firmar un contracte per a l’adquisició de 300 milions de dosis –amb una opció de compra de 100 milions més– que haurien d’haver arribat aquesta primera meitat de l’any, tot i que previsible­ment el laboratori n’entregarà només un terç. L’incomplime­nt s’ha traduït ja en el bloqueig de l’exportació de 250.000 dosis de la vacuna d’AstraZenec­a a Austràlia, gràcies al mecanisme de control de les exportacio­ns, un moviment que podria repetir-se en les pròximes setmanes si l’empresa continua sense complir els seus compromiso­s amb la UE i Brussel·les constata que no hi ha una reciprocit­at i proporcion­alitat entre les vacunes que reben països tercers i les que rep la UE, un assumpte que abordaran els líders europeus a la cimera europea per videoconfe­rència que celebren aquest matí i divendres.

En tot cas, Gallina va insistir que empreses com BioNTech/Pfizer i Moderna sí que estan complint amb les seves entregues setmanals i que, si el subministr­ament previst es compleix, la UE estarà en disposició de vacunar el 70% de la població adulta (uns 260 milions de persones) per a l’estiu.

 ?? Claudio Peri / Efe / EPA ?? Centre de vacunació de l’Exèrcit italià a Cecchignol­a, al sud de Roma, ahir.
Claudio Peri / Efe / EPA Centre de vacunació de l’Exèrcit italià a Cecchignol­a, al sud de Roma, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain