El Periódico - Català

¿Per què hi ha països més estrictes?

Mentre alguns estats van aplicar mesures més severes, d’altres van apostar per restriccio­ns en funció del moment.

- VALENTINA RAFFIO

Ja fa un any que la humanitat intenta conviure (o sobreviure) amb el coronaviru­s. I si alguna cosa hem après en tot aquest temps és que, desgraciad­ament, no hi ha una mesura estrella que per si sola pugui frenar els contagis de Covid-19. Tot depèn d’una complexa combinació de decisions a petita i gran escala; des de les polítiques de prevenció institucio­nals aplicades per reduir l’expansió del virus fins a la responsabi­litat individual, que, al cap i a la fi, influeix en el seu compliment. Aquesta complicada equació, a més, també s’ha hagut d’harmonitza­r amb un encara més complicat equilibri socioeconò­mic (ja que al darrere d’un tancament derivat de la pandèmia hi ha una innegable pèrdua econòmica i darrere de cada mesura de restricció social hi ha un perjudici a la salut física, mental i emocional de la població).

Cada país s’ha enfrontat a aquest dilema de manera diferent. Austràlia, Nova Zelanda, la Xina i Corea del Sud, per exemple, han aplicat una estratègia Covid

zero basada en mesures estrictes, cribratges massius i dràstics tancaments fins a aconseguir zero casos de Covid-19 durant almenys un mes. A Espanya, Itàlia i França, en canvi, han optat per anar endurint i relaxant les mesures en funció del creixement dels casos; passant del confinamen­t total de principis de la pandèmia a la desescalad­a de l’estiu i als tancaments parcials de després de Nadal. És a dir, mentre uns han optat per frenar completame­nt el tren abans de reprendre el seu camí, d’altres han intentat continuar amb la carrera intentant que el tren no descarrilé­s.

¿Però què és més efectiu, tancar una escola o els bars? ¿El toc de queda o les limitacion­s d’aforament? ¿El foment de bombolles de convivènci­a o les restriccio­ns de mobilitat? Complicat respondre amb absoluta certesa aquesta qüestió, ja que moltes de les mesures aplicades fins ara s’han superposat en el temps (per la qual cosa no tenim una avaluació individual de cada una). Tot i així, un recent estudi publicat a la revista Science conclou que les eines més efectives durant la primera onada van ser aquelles enfocades a reduir la interacció social. Limitar les reunions de més de 10 persones, per exemple, va reduir fins a un 42% l’expansió del virus.

Arribats a aquest punt de la història, són molts els que es preguntara­n quin és el criteri per endurir o afluixar les mesures. Una vegada més, la resposta és espinosa. L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va proposar utilitzar un índex de positivita­t per sobre del 5% per saber en quin moment la pandèmia es descontrol­ava. Així mateix, el Ministeri de Sanitat va estimar que una incidència superior a 50 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies era sinònim d’un elevat risc pandèmic. Així que quan aquests indicadors es tenyeixen de vermell, prendre mesures es torna imprescind­ible.

En aquests moments, tot apunta que el virus ha tornat a agafar força. Aquest increment de casos, que aviat es podria convertir en una quarta onada de contagis, s’explica per diferents raons. «A Europa s’està donant una combinació que afavoreix la transmissi­ó com, per exemple, les pressions per reobrir les economies, les dificultat­s per complir les mesures en vigor, així com la distribuci­ó no equitativa de les vacunes i l’aparició de variants més contagiose­s», va resumir aquest dilluns Maria Van Kerkhove, portaveu de l’OMS, respecte a la situació del Vell Continent.

Austràlia va imposar un tancament radical fins a arribar a un mes sense contagis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain