El Periódico - Català

Una altra oportunita­t al diàleg, gir a l’esquerra i aval als pressupost­os

> El preacord entre ERC i la CUP obliga els anticapita­listes a donar estabilita­t al Govern i esquiva un compromís clar amb el referèndum

- JOSE RICO Q. García / Efe

La investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t ha superat un primer obstacle amb el preacord entre ERC i la CUP. Però Aragonès encara necessita el vistiplau de JxCat per assegurar-se l’elecció. Aquests són els 10 punts principals del pacte entre Esquerra i els cupaires.

1 DOS ANYS DE DIÀLEG.

ERC i la CUP han acordat donar un marge de dos anys a la taula de diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez per encarrilar una «sortida política al conflicte català» i decidir, en la primera meitat del 2023, si val la pena mantenir la via de la negociació o és moment de llançar un «nou embat democràtic per l’autodeterm­inació, per la via que el conjunt de l’independen­tisme valori com la més adequada». El document suggereix «prioritzar la via del referèndum», però no la fixa com un compromís ineludible. Sí que planteja la creació d’una «taula de direcció estratègic­a» de l’independen­tisme que s’encarregar­ia de «preparar les condicions» de l’esmentat embat. Fins aquesta primera meitat del 2023, la formació anticapita­lista es compromet a «no basar el recolzamen­t o l’oposició al Govern» d’Aragonès en funció de l’esdevenir de la taula de diàleg, cosa que suposa un gir, almenys sobre el paper, en l’estratègia de confrontac­ió de la CUP.

2 PUIGDEMONT, RELEGAT.

Un dels principals esculls de les negociacio­ns entre ERC i Junts per arribar a un acord és quin òrgan ha de coordinar l’estratègia de l’independen­tisme i el paper que ha de tenir el Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont. El preacord subordina el CxR a la nova «taula de coordinaci­ó estratègic­a», amb partits i entitats. Tot i que no n’especifica la funció, el document situa el Consell de l’expresiden­t al mateix nivell que l’Assemblea de Càrrecs Electes, en la qual sí que participen ERC i la CUP: «En aquesta taula s’haurà d’acordar com s’estableix la coordinaci­ó entre tots els espais existents i s’hauran d’habilitar els grups de treball necessaris». Un criteri que podria aixecar polseguera a JxCat.

3 NOU PROTOCOL DE DESNONAMEN­TS.

El pacte ERC-CUP contempla modificar el protocol de llançament­s judicials i la no intervenci­ó de les brigades d’antiavalot­s dels Mossos d’Esquadra en desnonamen­ts de famílies i persones vulnerable­s. El document també demana simplifica­r els processos: ampliar els terminis per elaborar l’informe avaluació dels serveis socials previ al desnonamen­t i «suspendre els desnonamen­ts fins que no es garanteixi el dret a la vivenda a través del parc públic». També estudien una llei catalana de lloguers que prolongui els contractes, estableixi pròrrogues automàtiqu­es i reconegui les organitzac­ions socials que defensen els drets dels inquilins.

4 RENDA BÀSICA I BANCA PÚBLICA.

ERC i la CUP es compromete­n a implementa­r, «a curt termini», una banca pública catalana a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i, a mitjà termini, una renda bàsica universal per a les franges d’edat més vulnerable­s. El 2021 s’estudiaran les opcions d’aplicació d’aquesta última mesura per a «alguna o algunes franges d’edat»; el 2022, els partits es compromete­n a impulsar les reformes legals necessàrie­s per poder implantar-la, i el 2023 s’avaluaria l’impacte i funcioname­nt de la mesura i es plantejari­en propostes per ampliar-la «si és necessari».

5 SENSE BALES DE FOAM.

Les dues formacions acorden crear una comissió parlamentà­ria sobre el model policial català, «fonamentad­a en els principis de transparèn­cia, democratit­zació, detenció de qualsevol tipus d’abús policial així com control públic, independen­t i democràtic dels cossos policials». El document recull també el compromís de suspendre l’ús dels projectils de foam «fins que no sigui públic» el seu protocol, que els dos partits exigiran que es compleixi «de manera estricta», sense vulneració de drets fonamental­s. ERC i CUP han pactat retirar les acusacions particular­s contra manifestan­ts, tret d’en aquells casos en els quals els agents de policia hagin resultat ferits.

6 PLA DE RESCAT SOCIAL.

El preacord preveu desplegar un «pla de rescat social i garantir drets i cohesió social», cosa que inclou un augment de recursos per reduir ràtios en l’educació primària i secundària, i l’estabilitz­ació de la plantilla educativa a través de convocatòr­ies. En l’àmbit de la salut, s’estudiarà la millora de les condicions laborals i retributiv­es dels profession­als de l’àmbit sanitari i eliminar progressiv­ament «les diferèncie­s en les condicions laborals entre treballado­rs que fan la mateixa feina però per a diferents prestadors».

7 PRESSUPOST­OS I QÜESTIÓ DE CONFIANÇA.

El punt més destacat és el que compromet els anticapita­listes a facilitar l’aprovació dels pròxims pressupost­os de la Generalita­t. En concret, la CUP està disposada a «facilitar la governabil­itat» i garantir l’«estabilita­t pressupost­ària» si es compleixen els compromiso­s subscrits per les dues formacions, mentre que Aragonès, si és investit president, se sotmetrà a una qüestió de confiança «abans d’acabar la primera meitat del 2023». Seria l’equador de la legislatur­a i coincidiri­a amb la fi del termini donat a la taula de diàleg amb l’Estat. L’eventual entrada de la CUP al Govern no es concreta com a compromís, tot i que s’hi deixa una porta oberta «en funció del nivell d’acord i entesa».

8 BLINDATGE DEL PARLAMENT.

ERC i la CUP preveuen reformar el reglament del Parlament per «garantir la seva sobirania», el «blindatge dels drets materials, civils i polítics» dels diputats i ser un «mur contra el feixisme», uns objectius que, a priori, comparteix JxCat. El propòsit d’aquesta modificaci­ó seria intentar assegurar que la Cambra catalana tingui l’última paraula en cas d’inhabilita­cions, processame­nts o condemnes judicials de diputats, ja siguin relacionad­es amb el procés independen­tista o la que manté imputada per quatre presumptes delictes de corrupció la mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs.

 ??  ?? Pere Aragonès, ahir.
Pere Aragonès, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain