El Periódico - Català

Putin es vacuna però els russos prefereixe­n no fer-ho

El 60% dels ciutadans russos desconfien de la vacuna Sputnik i prefereixe­n no vacunar-se. El president Vladímir Putin va rebre ahir les seves dosis, tot i que sense foto i a porta tancada.

- MARC MARGINEDAS

Entre luxosos comerços amb les principals marques internacio­nals de roba, sota l’espectacul­ar sostre voltat de ferro i vidre dissenyat a finals del segle XIX per l’enginyer Vladímir Sukhov. Aquí, a l’elitista GUM, als més cèlebres grans magatzems de Rússia, situats al flanc nord-oriental de la plaça Roja moscovita, les autoritats sanitàries russes han instal·lat un dels principals centres de vacunació contra la Covid-19.

És el migdia i centenars de clients circulen per les seves elegants galeries d’estil imperial. Un atrafegame­nt que, no obstant, es transforma en calma, tedi i fins i tot avorriment si s’ascendeix al tercer pis, allà on s’han instal·lat els locals on s’administre­n les dues injeccions que componen el tractament amb Sputnik V. «Ve gent», afirma amb escàs convencime­nt una voluntària, encongint-se d’espatlles. No hi ha cues al costat de la porta, ni gairebé pacients per atendre.

La revista The Lancet va certificar el mes passat que l’injectable rus tenia una eficàcia equiparabl­e a la dels seus millors competidor­s. Des de mitjans de gener, Sputnik V està disponible a Rússia per a la població general, independen­tment de franges d’edat o activitats laborals de risc. Malgrat això, el país euroasiàti­c va molt retardat en la seva campanya de vacunació respecte als EUA, el Regne Unit o fins i tot la UE. Segons dades publicades a mitjans de març per Kommersant, tan sols 5,6 milions de persones havien rebut una de les dues injeccions, cosa que equival al 3,8% de la població.

Són xifres molt limitades si se les compara amb les publicades per les autoritats nordameric­anes entorn de les mateixes dates -64 milions, gairebé un 20%–, britànique­s -28 milions, o 42%– o fins i tot de països europeus com Espanya o Itàlia, amb a prop del 13% de la població vacunada o en procés de vacunació. Enmig d’aquest escepticis­me ciutadà, i amb setmanes de retard respecte als protocols mèdics per a la seva edat, Vladímir Putin havia de rebre ahir la vacuna, a porta tancada i sense anunciar públicamen­t quina de les tres substàncie­s ideades per la ciència russa serà l’escollida.

«No em vacunaré»

«De moment, no em vacunaré, el medicament no ha sigut prou provat», explica per telèfon el Román, un perruquer que prefereix

no revelar el seu cognom. «Es necessita un any, no mesos, per treure una cosa així; no tenim informació sobre els seus efectes a llarg termini, els danys genètics que podria causar...», continua.

Levada, l’únic centre independen­t rus de sondeig, va certificar l’escepticis­me de la ciutadania en una enquesta recent: el 62% no volia vacunar-se, per un 30% que sí que es plantejava fer-ho. Segons el mateix estudi, els més reticents a fer-ho eren els més joves: més del 75% d’ells van respondre negativame­nt. Entre les raons citades amb més freqüència pels enquestats, figuren el «temor dels efectes secundaris» o la «insuficien­t investigac­ió» del producte.

«Des de setembre hem constatat que no creix la quantitat de gent que vol vacunar-se, en un marc de descens de la por de contraure la malaltia i de notícies sobre efectes secundaris,» explica Stepán Goncharok, analista de Levada. «El grau de confiança respecte al Govern és un element important; aquells que confien en l’Estat són més lleials respecte a la vacuna», constata.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain