El Periódico - Català

Devastador incendi en un camp de refugiats rohingyes

El foc en un conglomera­t de barraques de Bangladesh causa almenys 15 morts i centenars de desaparegu­ts

- ANDRIÁN FONCILLAS

Un devastador incendi ha causat almenys 15 morts, 400 desaparegu­ts i ha forçat l’evacuació de desenes de milers de refugiats de l’ètnia musulmana rohingya dels camps de Coxsbazar, al sud-est de Bangladesh. La tragèdia remarca les miserables condicions de vida que pateix el milió de rohingyes en l’elefantíac conglomera­t barraquist­a, amb 34 camps i més de 3.000 hectàrees, des que van fugir fa quatre anys de la veïna Birmània.

La xifra de morts és encara confusa. La policia n’ha confirmat dos, però responsabl­es de l’ONU han elevat la xifra a 15, entre els quals hi hauria almenys dos nens. No és descartabl­e que la xifra augmenti quan s’aixequi la runa. El foc es va iniciar dilluns i els bombers i els voluntaris no el van poder controlar fins a unes deu hores després, quan ja s’havia estès per tres camps. Les causes es desconeixe­n, però la policia ja ha aclarit que el foc es va estendre ràpidament amb l’explosió dels cilindres de gas que els refugiats utilitzen per cuinar. Un miler de barraques van ser engolides per l’incendi i més de 50.000 refugiats van escapar a correcuita. Els testimonis afirmen que algunes morts s’haurien evitat sense les tanques amb filferros espinosos que van tallar la fugida dels pobladors. Les organitzac­ions de drets humans van insistir ahir en la urgència de retirar-les.

Tercer incendi en quatre dies

Els vídeos a les xarxes socials mostren les columnes de fum alçant-se sobre les precàries construcci­ons i els desesperat­s esforços dels bombers per aturar el foc. Un voluntari de l’oenagé Save the Children descriu «gent cridant i nens corrent d’un costat a l’altre».

L’escena és tristament habitual a la zona. És el tercer incendi en quatre dies i supera la gravetat del que al gener va deixar sense vivenda milers de refugiats i va calcinar quatre escoles. Cap d’aquests havia causat víctimes mortals.

 ?? Stringer / Reuters ?? Zona del camp de refugiats on es va iniciar l’incendi dilluns.
Stringer / Reuters Zona del camp de refugiats on es va iniciar l’incendi dilluns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain