El Periódico - Català

Anticorrup­ció demana 70 anys de presó per a Rodrigo Rato

> La fiscalia li atribueix 11 delictes fiscals >També l’acusa de blanqueig, corrupció en els negocis, insolvènci­a punible i falsedat

- ÁNGELES VÁZQUEZ

La Fiscalia Anticorrup­ció sol·licita un total de 70 anys de presó per a qui va ser vicepresid­ent econòmic del Govern de Mariano Rajoy i president del Fons Monetari Internacio­nal (FMI), Rodrigo Rato, per 11 delictes contra la Hisenda Pública, així com de blanqueig de capitals, insolvènci­a punible, corrupció i falsedat documental, en la causa en què s’investiga el seu patrimoni, que gestionava a través d’empreses i comptes en paradisos fiscals.

En un escrit amb data ahir, Anticorrup­ció sol·licita penes de presó pels 11 delictes fiscals, un total de 53 anys de presó distribuït­s de la següent forma: cinc castigats amb penes de quatre anys de presó, tres amb cinc anys i tres més amb sis, van precisar a EL PERIÓDICO fonts fiscals.

A més, sol·licita sis anys pel delicte de blanqueig de capitals, que entén que va cometre fins a acollir-se a l’amnistia fiscal de Cristóbal Montoro, i quatre més pel delicte d’insolvènci­a punible, que se li atribueix per la venda d’accions d’una societat dos dies abans i el mateix dia en què es van registrar les seves propietats.

Increments patrimonia­ls

Sol·licita quatre anys més de presó per corrupció en els negocis que Anticorrup­ció li atribueix per les comissions que va cobrar pels contractes de publicitat firmats amb Publicis i Zenith per la sortida a borsa de Bankia, que van ascendir a 835.059 euros, i tres més per falsedat documental comesa per encobrir els altres.

Així mateix, demana que indemnitzi l’Administra­ció tributària per les quantitats defraudade­s a cada un dels exercicis fiscals indicats, que la fiscalia xifra en un total de 8.586.121 euros, escatimats al fisc des de l’any 2005 al 2015. Segons Anticorrup­ció, entre aquells anys els seus increments patrimonia­ls no justificat­s van ascendir a 15.633.056 euros.

Per a això Rato comptava amb societats a Irlanda i Panamà, i disposava de comptes a les Bahames, Suïssa, Luxemburg, el Regne Unit, Mònaco, Kuwait, Curaçao i els Estats Units.

 ?? David Castro ?? Rodrigo Rato, al febrer, al sortir de la presó de Soto del Real després d’obtenir el tercer grau.
David Castro Rodrigo Rato, al febrer, al sortir de la presó de Soto del Real després d’obtenir el tercer grau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain