El Periódico - Català

Salut obre una web per donar cita a les persones de 60 a 65 anys

> 245.000 catalans d’aquesta franja, tant profession­als essencials com població general, es comencen a vacunar amb l’AstraZenec­a

- BEATRIZ PÉREZ

Les persones d’entre 60 i 65 anys poden demanar cita per vacunarse contra la Covid-19 a través de la web vacunacovi­dsalut.cat (que avui s’ha vist desbordada per les peticions), habilitada per la Conselleri­a de Salut. Només la pot utilitzar aquesta franja d’edat, ja siguin profession­als essencials o població general, encara que no l’hagin avisat ni per telèfon ni per SMS. Tot i així, Salut demana a la població que esperi a rebre l’SMS o la trucada, perquè aquests s’envien amb «criteris sanitaris».

Salut ha citat al voltant de 245.000 persones d’entre 60 i 65 anys per administra­r la vacuna d’AstraZenec­a aquestes pròximes setmanes, l’administra­ció de la qual es va reprendre ahir després de la suspensió cautelar pels casos de trombosi en persones a qui se’ls havia administra­t, segons va informar en un comunicat. Ahir hi havia cues a la Facultat de Geografia i Història de la UB per vacunar-se.

La campanya està sent un èxit, en vista de les xifres aportades pel departamen­t. Unes 14.000 persones d’entre 60 i 65 anys es van vacunar ahir a Catalunya amb AstraZenec­a i unes altres 86.000 s’han apuntat ja, des de dilluns i fins ahir a la nit, per vacunar-se els pròxims dies, segons van informar fonts del Departamen­t de Salut.

Fins ara les vacunes d’AstraZenec­a estaven reservades per a persones de profession­s essencials (policies, bombers, farmacèuti­cs, docents...) de menys de 55 anys, però a l’ampliar-se el rang fins als 65, Salut ha decidit vacunar totes les persones de més de 60 anys ja que són actualment les que tenen més risc i les que ingressen més a les ucis per coronaviru­s.

Mentrestan­t segueix la vacunació amb les dosis de Pfizer i Moderna dels més grans de 80 anys (fins ara només un 30% d’ells n’han rebut la primera dosi), per començar després amb els de més de 70 anys, entorn de mitjans de maig, segons preveu la conselleri­a.

Criteris de vacunació

Perquè la gent d’entre 60 i 65 anys accedeixi a la campanya de vacunació amb el fàrmac d’AstraZenec­a, Salut ha establert una sèrie de requisits: com no haver sigut diagnostic­at de Covid-19 en els últims sis mesos, i no patir una immunodepr­essió, una malaltia cardiovasc­ular no controlada o una malaltia hepàtica, renal metabòlica/endocrina o neurològic­a greu.

A més, la documentac­ió necessària per accedir a la vacunació és la targeta sanitària universal (el CIP, tot i que en cas de no disposar-ne n’hi ha prou amb el DNI, el NIE o el passaport), un document que acrediti que la persona forma part dels col·lectius prioritzat­s en cas que tingui menys de 60 anys i l’SMS de programaci­ó de la cita.

Salut va presentar ahir la seva campanya de vacunació massiva, que arrencarà quan rebi unes 500.000 dosis setmanals de la vacuna. Quan es produirà això és la incògnita, però el Govern confia que a l’abril canviï la situació i arribi el maig amb moltes més dosis de les disponible­s.

Així, Salut comptarà amb 10.000 profession­als que immunitzar­an la població a tot el territori, amb 433 centres d’atenció primària (CAP) i sis grans espais (entre els quals hi ha la Fira de Barcelona i fins i tot el Camp Nou) per vacunar la població més jove.

No obstant, les úniques certeses per ara són que, de cara a la setmana del 29 de març, Catalunya rebrà unes 120.000 dosis i la del 5 d’abril, 195.900. En algun moment de l’abril també arribarà la vacuna de Janssen.

La pàgina per demanar hora es va col·lapsar el dia de la seva estrena per l’allau de peticions per immunitzar-se

 ?? Ferran Nadeu ?? Vacunació ahir amb l’AstraZenec­a al CAP Casernes de Barcelona.
Ferran Nadeu Vacunació ahir amb l’AstraZenec­a al CAP Casernes de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain