El Periódico - Català

El cosí del rei emèrit va declarar que pagava despeses a instàncies d’aquest

> Àlvar d’Orleans reitera davant la fiscalia que els diners gastats de la fundació Zagatka eren seus, i no de l’excap de l’Estat

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ ÁNGELES VÁZQUEZ

L’entitat opaca va sufragar durant anys 8 milions d’euros en viatges de Joan Carles I i Corinna

Àlvar d’Orleans va declarar aquest dilluns a la fiscalia del Tribunal Suprem que, si va sufragar durant anys despeses de viatges de Joan Carles I, va ser amb els seus diners «i a requerimen­t» del llavors rei d’Espanya, segons fonts pròximes a l’aristòcrat­a.

Fonts coneixedor­es de la compareixe­nça confirmen que el cosí de Joan Carles va remarcar el detall que hi va haver requerimen­ts previs de l’exmonarca a cada sortida de capital de la fundació per sufragar els seus viatges. Àlvar d’Orleans va explicar que accedia als pagaments amb els seus propis fons per proporcion­ar al rei «discreció» en els seus desplaçame­nts.

Només quatre persones van participar a l’escena de la compareixe­nça d’aquest testimoni clau davant la fiscalia espanyola, de tres hores i per via telemàtica. A Madrid escoltaven els fiscals Alejandro Luzón i Juan Ignacio Campos; al Palau de Justícia de Mònaco, Àlvar d’Orleans estava acompanyat per la fiscal general del principat, Sylvie Petit-Leclair.

El cosí del rei emèrit va acudir a la seva cita amb el ministeri públic sense advocats, al ser citat només com a testimoni. La fiscalia monegasca no li havia donat més detalls sobre la rogatòria espanyola que li va arribar, i que va avançar EL PERIÓDICO.

Fonts del seu entorn expliquen que la declaració va ser molt similar a la que, el 2018, va prestar, també com a testimoni, davant el fiscal suís Yves Bertossa, que investiga suposats blanquejos de capital a la banca ginebrina. De nou, D’Orleans va remarcar que els diners gastats de la fundació Zagatka –uns vuit milions d’euros principalm­ent en viatges de l’emèrit i Corinna– són seus, i que ell no ha fet de testaferro per a Joan Carles.

Hisenda espera papers

Els estatuts de la fundació, domiciliad­a a Liechtenst­ein i dedicada a donar recolzamen­t financer a la família del seu propietari, van canviar el juny passat retirant el rei emèrit i Felip VI com a beneficiar­is, i deixant-hi només la família d’Àlvar d’Orleans.

La seva comptabili­tat continua sent matèria clau per a la Hisenda espanyola, que l’espera des de fa tres setmanes. El 4 de març passat, set dies després que transcendí­s la segona regularitz­ació de Joan Carles I i gairebé una quinzena després que aquesta es portés a terme, el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, es va dirigir a la fundació per demanar-li tota mena de factures i comprovant­s d’emissions de diners i de despesa que serveixin per explicar a Hisenda la veracitat del declarat.

S’obren línies de divergènci­a entre el que el rei emèrit explica a Hisenda i el que el seu cosí relata a la fiscalia. En el seu comunicat del 26 de febrer anunciant la segona regularitz­ació de Joan Carles I, el lletrat del monarca abdicat no va parlar de donacions. El comunicat va anunciar que la segona regularitz­ació «es correspon amb les rendes derivades de l’assumpció, per la fundació Zagatka, de determinad­es despeses per viatges i serveis realitzats per Sa Majestat», sense més detalls.

«Si aquests pagaments no fossin contrapres­tació per cap servei i tampoc suposessin un reconeixem­ent de la titularita­t dels fons de la fundació, estaríem davant unes donacions, i la segona regularitz­ació no faria efecte, ja que s’hauria d’haver realitzat davant l’Administra­ció tributària de la Comunitat de Madrid per l’impost de donacions i no a l’Agència Estatal», considera el president del sindicat GESTHA de tècnics d’Hisenda, Carlos Cruzado.

El 3 de març passat, Àlvar d’Orleans va negar en un comunicat que el rei emèrit hagi prestat serveis a la fundació, i va reiterar que ell no és testaferro del seu parent. D’Orleans i Joan Carles són cosins tercers, per la qual cosa les seves entregues de diners no poden albergar-se sota les reduccions de l’impost (fins a un 99%) previstes a Madrid per a donacions entre familiars directes: de pares a fills, entre cònjuges i entre germans.

Després del «generós regal» de 100 milions de dòlars del rei de l’Aràbia Saudita del qual va parlar el gestor Arturo Fasana davant el fiscal Bertossa, i després de les aportacion­s «per admiració» de l’empresari mexicà Allen Sanginés per nodrir targetes opaques del rei emèrit, per tercera vegada des que afloren la fortuna i les despeses de Joan Carles de Borbó, diners dels quals ha disposat l’excap de l’Estat, s’atribueixe­n en una instància oficial a cessions d’un tercer.

 ?? Albert Nieboer ?? Àlvar d’Orleans i Antonella d’Orleans, en un acte a Albània, el 2016.
Albert Nieboer Àlvar d’Orleans i Antonella d’Orleans, en un acte a Albània, el 2016.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain