El Periódico - Català

El jutge activa la investigac­ió a un diputat de JxCat per desviar fons

> La Guàrdia Civil sospita que Francesc de Dalmases va utilitzar diners de subvencion­s a dues entitats per finançar el procés

- J. G. ALBALAT

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que instrueix la causa per la presumpta desviació de fons a través de subvencion­s públiques per finançar el procés, ha iniciat els tràmits per instar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investigui el diputat de JxCat Francesc Dalmases, vinculat a la fundació CatMón (com a fundador) i a l’associació Igman (en va ser president). Entre el 2013 i el 2016, aquestes dues entitats van percebre 1,2 milions d’euros de subvencion­s públiques de la Diputació de Barcelona en l’època en què la controlava CiU, de la Generalita­t i de l’Ajuntament de Barcelona quan Xavier Trias (CiU) era l’alcalde de la ciutat, segons els informes de la Guàrdia Civil aportats a les diligèncie­s judicials.

El Parlament va confirmar el 8 de març passat al magistrat que Dalmases exerceix com a diputat, segons la documentac­ió a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Per tant, és aforat i ha de ser el TSJC qui l’investigui. Per a això, el jutge haurà d’elevar a l’alt tribunal català una exposició raonada amb els indicis que existeixen contra el dirigent de JxCat. El fet que el togat hagi sol·licitat a la Cambra catalana que acrediti si Dalmases és diputat s’interpreta com un primer pas per sol·licitar al tribunal que, si ho considera convenient, s’obri una investigac­ió.

La Guàrdia Civil afirma que CatMón va arribar a utilitzar les mateixes factures per justificar l’execució dels projectes subvencion­ats, una cosa que «sembla posar de manifest que la veritable voluntat era captar fons públics, i eren completame­nt secundaris els projectes» i les ajudes lligades a els mateixos. Per als investigad­ors, existeixen «greus irregulari­tats».

Les irregulari­tats

Els informes pericials realitzats pels actuals gestors de la Diputació de Barcelona han corroborat aquestes anomalies i han trobat adjudicaci­ons de partides de manera directa, sense concurs públic. Una de les irregulari­tats que l’entitat provincial enumera als seus informes és relativa a diverses factures a nom de Dalmases, que consta que van ser cobrades abans de la data d’expedició.

n

 ?? Bernat Vilaró / ACN ?? Francesc de Dalmases amb Carles Riera, l’any passat.
Bernat Vilaró / ACN Francesc de Dalmases amb Carles Riera, l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain