El Periódico - Català

El dia de la marmota

- Itxaso Domínguez

Els últims recomptes mostren que Israel podria ser governat per una coalició d’extrema dreta liderada per Netanyahu i un parlament més fragmentat que mai. L’aclaparado­ra majoria que represente­n els escons a la dreta simbolitza l’evolució de l’arena política israeliana. Després de 15 anys al poder, Bibi ha demostrat que farà tot el possible per mantenir-s’hi. Les eleccions s’han convertit en mers plebiscits entorn de la seva persona, i una cinquena ronda no sembla inversembl­ant.

Netanyahu també ha fet tot el que estava a les seves mans per aprofundir l’asimetria de poder del conflicte palestinoi­sraelí. Excepte quan es tracta d’atacs des de Gaza, el públic israelià no es mostra preocupat pel que passa a l’altre costat dels respectius murs. Qualsevol possibilit­at de govern alternatiu, i tot i que inclogués l’anomenada esquerra, seria una opció poc encoratjad­ora per al poble palestí.

Aquesta cita electoral ha portat a parlar més dels ciutadans palestins d’Israel. Un grup de formacions va crear el 2015 la Llista Conjunta, iniciativa que va donar esperances de més representa­tivitat però que avui ha implosiona­t. Després d’anys de comentaris racistes i una llei en virtut de la qual el país pertany només al poble jueu en la seva totalitat, Netanyahu va aprofitar la gravíssima situació d’insegureta­t que ell mateix ha creat per festejar el partit islamista Ra’am com a recolzamen­t extern per a un govern en minoria.

Al maig se celebraran eleccions a l’Autoritat Palestina, fortament criticades per l’absència de democràcia interna i la seva limitada significac­ió com a prova de democràcia nominal exigida en el marc de la sacrosanta solució de dos Estats. Una cita electoral i l’altra són percebudes cada vegada amb més intensitat, com una pantomima en una realitat d’un únic Estat d’apartheid: sota una única sobirania israeliana, els drets i llibertats palestins depenen del lloc de residència, contínuame­nt subsumits als privilegis dels jueus israelians.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain