El Periódico - Català

Merkel fa marxa enrere i retira el tancament per Setmana Santa

> Membres del seu propi partit, que no deixa de baixar a les enquestes, havien criticat la duresa de les mesures anunciades

- ANDREU JEREZ

«Aquest error és únicament i exclusivam­ent meu». Amb aquestes paraules va anunciar la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir el fre a les mesures restrictiv­es addicional­s previstes per als primers cinc dies d’abril que el Govern federal i els estats federats havien pactat i havien anunciat feia menys de 48 hores. Amb elles pretenien paralitzar gairebé per complet el país els dies festius de Setmana Santa. «Sé que el procés va generar una insegureta­t addicional i demano disculpes a la ciutadania», va afegir Merkel.

Les autoritats alemanyes paralitzen així una part del paquet de mesures que Merkel va qualificar com a «fre d’emergència» i que considerav­en fonamental per tallar les cadenes de contagi. El Govern federal argumenta que l’actual mutació del coronaviru­s, majoritàri­a a Alemanya, és més agressiva i contagiosa, i que sense mesures addicional­s el sistema sanitari col·lapsarà en poques setmanes. Una part d’aquest «fre d’emergència» queda aixecat; la resta de mesures es mantenen.

La sorprenent decisió de Merkel,

anunciada en una breu compareixe­nça de premsa en la qual no va acceptar preguntes, ve precedida per una onada de crítiques –algunes procedents de les mateixes files de la unió conservado­ra CDU-CSU- sobre la forma i el fons de l’últim paquet de mesures: a més de les crítiques de l’oposició de la ultradreta de AfD i dels liberal-conservado­rs de FDP, alguns parlamenta­ris democristi­ans van atacar obertament Merkel a les xarxes socials.

El comerç, en peu de guerra

Les crítiques també van arribar d’associacio­ns de comerciant­s, que considerav­en que el tancament gairebé total dels establimen­ts entre els dies 1 i 5 d’abril era contraprod­uent perquè hauria provocat aglomeraci­ons els dies previs a supermerca­ts i les botigues que encara estan obertes. L’execució del tancament gairebé total també generava dubtes legals al Govern federal alemany.

Més enllà de les qüestions legals i dels problemes de l’aplicació de les restriccio­ns addicional­s, la decisió de Merkel té una lectura política: la CDU no deixa de descendir a les enquestes d’intenció de vot, en què ja es troba clarament per sota del 30%. Una recent projecció electoral de l’institut Forsa fins i tot col·loca els democristi­ans al 26%, a només 4 punts d’Els Verds.

El nou president de la CDU, Armin Laschet, ha sigut una de les veus crítiques amb la gestió de la pandèmia encapçalad­a per Merkel. El perdó públic de la cancellera pot ser interpreta­t com un intent de protegir la figura política democristi­ana considerad­a com a continuist­a de la seva herència política i que aspira a presentar una candidatur­a a la cancelleri­a.

El vaivé en les decisions per frenar la pandèmia i en la seva comunicaci­ó, sumat a la lenta campanya de vacunació –poc més del 4% de la població està completame­nt immunitzad­a– i alguns casos d’enriquimen­t personal protagonit­zats per diputats conservado­rs a costa de la venda de mascaretes, amenaça els democristi­ans, que apunten a obtenir el seu pitjor resultat electoral de la història el setembre.

«Sé que tot el procés ha generat insegureta­t i demano disculpes per això», diu la cancellera

 ?? Efe ?? La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, en una conferènci­a de premsa a Berlín, ahir.
Efe La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, en una conferènci­a de premsa a Berlín, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain