El Periódico - Català

«No havia vist mai res tan devastador»

El director d’ajuda humanitàri­a de l’oenagé Educo a Bangladesh adverteix de les repercussi­ons emocionals de l’incendi en els nens, sense sostre, menjar ni aigua. Les organitzac­ions exigeixen retirar el filat dels camps.

- MONTSE MARTÍNEZ

Sense sostre, sense menjar, sense vàters ni aigua. Adults atordits, nens perduts, en xoc, vagant d’un costat a l’altre, buscant els seus pares o el rastre d’alguna pertinènci­a calcinada per les flames. Ja han passat dos dies des que el foc va devorar part del descomunal campament rohingya Cox’s Bazar, al sud-est de Bangladesh, però el panorama continua sent dantesc. Així es desprèn del relat del director d’ajuda humanitàri­a de l’oenagé Educo al país asiàtic, Matiur Rahaman: «No havia vist mai res així, tan devastador». Més d’una trentena de camps acullen un milió de persones. Més de 10.000 barraques van quedar cremades, amb el balanç de 15 refugiats rohingyes morts, diversos centenars de desaparegu­ts i 45.000 desplaçats.

Educo és una de la trentena d’oenagés internacio­nals que s’han bolcat en l’emergència al camp de la minoria musulmana perseguida a Birmània, d’on va sortir fugint a Bangladesh. Present al país des de fa dues dècades i als camps de refugiats de Cox’s Bazar des del 2017, aquests dies ha centrat tots els seus esforços a protegir els més petits després de la catàstrofe.

«Només sent aquí podem entendre com de dur que està sent per als nens. Han perdut casa seva, la seva escola, tot el que tenien, i estem molt preocupats per com els està afectant emocionalm­ent, perquè aquesta tragèdia se suma a la seva condició de refugiats i a un any en què la Covid ha tingut dures conseqüènc­ies per a les seves vides», afirma Rahaman.

Un altre dels temes per a la polèmica al camp malmès són els filats de pues que l’envolten. Rahaman coincideix amb altres col·legues del sector humanitari en la necessitat de treure’ls perquè no tornin a ser impediment per a la fugida en casos d’emergència com el viscut al campament Cox’s Bazar. Hi ha testimonis de rohingyes que van topar amb les tanques. «No vam poder fugir a causa dels filats dels camps i la meva filla menor ha resultat greument ferida», ha explicat a Facebook Myo Min Khan. «Molts nens estan desaparegu­ts i alguns no van poder fugir com a conseqüènc­ia de les tanques», afirma el portaveu rohingya .

n

 ?? Mohammad Ponir Hossain / Reuters ?? Nens del campament de refugiats rohingyes Cox’s Bazar observen si queda alguna cosa entre la runa.
Mohammad Ponir Hossain / Reuters Nens del campament de refugiats rohingyes Cox’s Bazar observen si queda alguna cosa entre la runa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain