El Periódico - Català

Els partits exigeixen al Govern ampliar els sectors que obtindran ajudes

> Els grups parlamenta­ris volen beneficiar empreses que van patir pèrdues el 2019 > L’Executiu preveu aprovar el codi de bones pràctiques per renegociar els crèdits ICO a l’abril

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El reial decret que articula el pla d’11.000 milions d’euros en suports a empreses del Govern central arriba aquest dijous al Congrés per a la seva convalidac­ió entre dubtes i crítiques dels grups parlamenta­ris. La majoria dels partits de la Cambra, inclosos Unides Podem i les formacions que habitualme­nt donen suport a l’Executiu, estan pressionan­t el Ministeri d’Economia perquè ampliï els sectors econòmics que podran rebre els 7.000 milions en ajudes directes, així com perquè permeti que els diners arribin també a companyies que van registrar pèrdues el 2019.

El departamen­t que dirigeix Nadia Calviño ha evitat confirmar si el Govern ampliarà la llista de 95 activitats econòmique­s, malgrat que la ministra va deixar-hi la porta oberta la setmana passada. «Hem de continuar veient com evoluciona l’economia i veure si s’han d’ampliar els sectors i recollir més o menys. Bé, crec que més aviat la tendència és incorporar més sectors que puguin tenir dificultat­s», va assegurar en una entrevista a Telecinco.

El pla del Govern superarà previsible­ment el seu primer examen, ja que la majoria dels socis parlamenta­ris de l’Executiu, com ERC o el PNB, es mouen entre el sí i l’abstenció, però podria tenir modificaci­ons en les pròximes setmanes. Calviño, així, dona per fet que aconseguir­à els recolzamen­ts necessaris per convalidar la norma i apunta que es tramitarà com a projecte de llei, cosa que donarà marge a negociar esmenes que introdueix­in canvis en el text.

Sectors i diàleg

Els grups parlamenta­ris miren que es puguin beneficiar dels ajuts directes sectors ara exclosos com els fabricants de calçat, les perruqueri­es i centres d’estètica, botigues de joguines, floristeri­es, acadèmies d’ensenyamen­t, botigues de souvenirs, autoescole­s, tallers mecànics o empreses de turisme hivernal. Les patronals estan remant en la mateixa direcció. Pimec, per exemple, s’ha reunit amb Salvador Illa, del PSC, per demanar-li que el Govern central ampliï la llista a 53 sectors més. Fonts del PNB també critiquen que el Govern no hagi negociat abans el pla i que no hagi donat marge a les comunitats autònomes, que coneixen millor el seu teixit productiu, per decidir els sectors.

L’altre gran element que està en debat és la possibilit­at que empreses que tinguessin pèrdues el 2019 rebin ajudes. Unides Podem, el soci minoritari de l’aliança del Govern, ja ha anunciat que presentarà esmenes en aquest sentit. «Pensem que hi pot haver petits negocis que siguin solvents i hagin tingut ocasionalm­ent pèrdues el 2019, aquest requisit s’hauria de relaxar», ha justificat el seu portaveu parlamenta­ri, Pablo Echenique. Calviño també es va obrir a això la setmana passada: «Si s’ha de fer algun ajust, es farà».

El Govern, d’altra banda, acaba de rebre el vistiplau de la Comissió Europea al pla d’ajudes. Amb això i amb la convalidac­ió del Congrés ja haurà superat les dues fites que veia necessàrie­s per aprovar el codi de bones pràctiques mitjançant el qual els bancs realitzara­n les reestructu­racions dels crèdits a empreses avalats per l’ICO. El més probable és que el Consell de Ministres hi doni llum verda a l’abril, apunten fonts de l’Executiu.

 ?? Fernando Alvarado / Efe ?? La ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, durant l’acte d’ahir a Madrid.
Fernando Alvarado / Efe La ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, durant l’acte d’ahir a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain