El Periódico - Català

L’oposició es llança contra el rescat de l’aerolínia Plus Ultra

> Vox es querella contra la SEPI, el PP demana obrir una investigac­ió i Cs reclama la compareixe­nça de diversos ministres

- SARA LEDO

Onada de crítiques polítiques de l’oposició al rescat de l’aerolínia Plus Ultra davant el qüestionam­ent a la seva considerac­ió com a «estratègic­a» i «viable», així com per una presumpta vinculació amb Veneçuela i un suposat «entramat societari» que portaria a ubicar la matriu a Panamà. Vox ha interposat una querella per presumptes delictes de prevaricac­ió i malversaci­ó de cabals públics contra el Consell de Ministres i la Societat Espanyola de Participac­ions Industrial­s (SEPI). El Partit Popular va sol·licitar la creació d’una comissió d’investigac­ió al Congrés «per saber si els diners posats per l’Estat (...) acabaran als comptes de Podem», i Ciutadans va sol·licitar la compareixe­nça dels ministres d’Economia, Hisenda i Transports, Nadia Calviño, María Jesús Montero i José Luis Ábalos, respectiva­ment.

El Consell de Ministres va aprovar el 9 de març un rescat de 53 milions d’euros amb càrrec al Fons de Recolzamen­t a la Solvència de les Empreses Estratègiq­ues de la SEPI. El motiu que va esgrimir va ser que el transport aeri és un sector estratègic per se i Plus Ultra és, a més, una «aerolínia de nínxol» amb un tipus de client «diferent» del de la resta. Majoritàri­ament, migrants que viatgen entre Espanya i Llatinoamè­rica (l’Equador, el Perú i Veneçuela). A més, també va argumentar que ocupa 345 treballado­rs directes i més de 2.500 d’indirectes.

El debat no va tardar a generar-se a l’aprofundir en l’activitat de l’aerolínia. Segons les estadístiq­ues d’Aena, va operar un total de 823 vols el 2019, dels 2,3 milions que hi va haver en total. I va transporta­r 156.139 passatgers dels 275 milions de passatgers totals. Una altra companyia rescatada per la SEPI com Air Europa va transporta­r 19 milions de passatgers aquell any. I compta només amb quatre avions a la seva flota. A més, acumula números vermells des de l’inici de les seves operacions, el 2015, amb pèrdues de 2,1 i 2,7 milions d’euros el 2019 i 2020, respectiva­ment, segons les xifres recollides per Ciutadans.

La formació taronja, a més de la compareixe­nça de diversos ministres, va demanar opinió a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), però l’autoritat espanyola té funcions merament consultive­s «abans» que es concedeixi l’ajuda, segons va assegurar la seva presidenta, Cani Fernández, en comissió parlamentà­ria, ahir. L’organisme preceptiu és ara la Comissió Europea, a qui Ciutadans també ha enviat una carta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain