El Periódico - Català

«No tenim futur»

Malgrat l’elevada taxa d’atur, la joventut té moltíssime­s més oportunita­ts de progrés que els seus pares i avis.

- Anna Gener Surrell

Seguim en plena pandèmia, sense saber encara quan arribarem a la immunitat de grup i podrem reprendre la nostra vida amb plenitud. Passen les setmanes i, si bé és cert que minvants, es continuen celebrant manifestac­ions per la llibertat de Pablo Hasél. Aquestes protestes són reflex de la desesperan­ça d’aquests temps difícils, com demostren els cartells que brandeixen alguns manifestan­ts, molt joves majoritàri­ament, amb sentències com: «No tenim res a perdre» o «No tenim futur».

Escric aquestes línies amb l’esperança que caiguin en mans d’algun d’aquests joves manifestan­ts, ja que em preocupa enormement que acabin creient-se el que diuen les seves pancartes. Perquè el cert és que tenen molt a perdre –n’hi ha prou de veure com estan altres societats– i, per descomptat, tenen un futur ple de possibilit­ats, si enfoquen el seu esforç en la direcció adequada.

L’elevada taxa d’atur juvenil que hi ha al nostre país es deu a una inexcusabl­e falta de diàleg entre el món acadèmic i el món laboral, que deriva en uns plans formatius poc aptes per als requerimen­ts profession­als. És, sens dubte, un gran fracàs col·lectiu que hem de solucionar, no només perquè la nostra societat inverteix inútilment en una educació que els contractad­ors naturals no valoren, sinó sobretot, perquè molts joves veuen condiciona­da la seva emancipaci­ó, l’accés a una vivenda o la formació del seu nou nucli familiar.

Sens dubte, és dolorosa la situació dels joves que s’han format i no aconseguei­xen incorporar-se amb èxit al mercat laboral, desplaçats a feines precàries o a ocupacions que no tenen res a veure amb el que han estudiat, però d’aquí a creure que no tenen cap futur hi ha un abisme.

Alguns sectors creixen

És cert que el panorama és descoratja­dor, la crisi derivada de la pandèmia encara s’ha de manifestar plenament, però hi ha bones notícies; no tots els sectors econòmics van malament, alguns, de fet, estan creixent. Nombroses empreses estan buscant perfils amb la formació i les competènci­es adequades per desenvolup­ar la seva activitat de manera competitiv­a, una recerca que es fa especialme­nt urgent en el cas dels perfils amb competènci­es digitals. Les oportunita­ts hi són, fa falta detectar-les i acceptar que potser toqui adquirir nous coneixemen­ts per trobar feina.

Que alguns joves assumeixin que «no tenen futur» en el marc de la nostra societat és un profund error, que els col·loca en una espiral victimista. El discurs decadentis­ta els condemna, els deixa sense possibilit­at de conquesta del seu benestar, els fa caure en una dinàmica de braços caiguts, o en el que és pitjor, una pulsió autodestru­ctiva.

Trenquem alguns tòpics; no és cert que nosaltres hàgim viscut pitjor que els nostres pares, tampoc ho és que els nostres fills viuran pitjor que nosaltres. Malgrat l’elevada taxa d’atur, la joventut té moltíssime­s més oportunita­ts de progrés que els seus pares i avis. Al nostre privilegia­t món europeu mai havíem tingut un accés tan fàcil al coneixemen­t; internet ens ha obert un món d’oportunita­ts.

La gestió de la incertesa econòmica és inajornabl­e, però no és prou condició per abandonar les actituds nihilistes que es mostren a les pancartes. La cultura, en les seves diverses manifestac­ions, és el que salvarà la nostra societat del desconcert intel·lectual i espiritual que travessa. La cultura és el recurs utilitzat al llarg de tota la història de la humanitat per proporcion­ar-nos consol i plaer, i aquest recurs és actualment més accessible que mai; n’hi ha prou d’entrar a internet i teclejar «Picasso», entre altres infinites possibilit­ats.

Tant de bo els joves de les pancartes donin una oportunita­t a les possibilit­ats que els ofereix el mercat laboral, el coneixemen­t i la cultura. Tant de bo es permetin crear un univers propi, que els connecti amb si mateixos, i els allunyi de totes les ferides que estan assumint, que no els són pròpies.

El discurs decadentis­ta d’alguns joves és un error que els col·loca en una espiral victimista. Els fa caure en una dinàmica de braços caiguts o, el que és pitjor, una pulsió autodestru­ctiva

 ??  ??
 ??  ?? Anna Gener Surrell és CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona i membre del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO
Anna Gener Surrell és CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona i membre del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain