El Periódico - Català

Nova legislatur­a Puigdemont, Borràs i les circumstàn­cies

És improbable que Junts estiri tant la corda amb ERC per forçar unes altres eleccions. Sí que és probable un Govern dividit i inestable un altre cop

- Luis Mauri

Va quedar clar ja fa temps que el procés és un guió fallit. El desenllaç pretès era inviable, una quimera pregonada amb males arts. Ara, els guionistes es revelen incapaços de concertar un fil argumental capaç de reconduir la història cap a una destinació factible. Alguns actors acaben d’intercanvi­ar els seus papers, però tot sembla encallat en un bucle perpetu.

L’obstinació del partit de Carles Puigdemont en la via del xoc frontal amb l’Estat i amb la meitat de Catalunya pot incloure una qüestió d’intel·ligència política: d’absència o extraviame­nt d’aquesta. Des d’Artur Mas, l’independen­tisme en general i de manera particular Convergènc­ia i els seus hereus, venen presumint d’una mena d’astúcia nacional-genètica que estaria vedada a altres grups ideològics o territoria­ls. Els rèdits de tan refinada sagacitat es defineixen per si sols, tant en l’estat de la postconver­gència com del país sencer.

El cas personal de Puigdemont, no obstant, pot tractar-se més d’una qüestió de supervivèn­cia que d’intel·ligència. Puigdemont

és el més orteguià dels polítics espanyols actuals, no és la primera vegada que s’apunta en aquesta columna. Puigdemont i la seva circumstàn­cia. L’afany fonamental­ista de l’home de Waterloo pot semblar desconnect­at de la realitat, però potser no és cap altra cosa que l’efecte de la seva circumstàn­cia.

«Jo soc jo i la meva circumstàn­cia, i si no la salvo a ella no em salvo jo», sentencia Ortega y Gasset en el seu assaig Meditacion­es del Quijote (1914). Tot i que fugit de la justícia espanyola, el líder de JxCat no és lliure. És ostatge de la seva circumstàn­cia. Necessita mantenir la tensió per perdre la mínima quota de poder al magma independen­tista després del seu fracàs electoral del 14-F davant ERC. Conservar la màxima autoritat és clau per al sostenimen­t de la seva situació a Bèlgica i, més endavant, per a la resolució definitiva, si n’hi hagués, de la seva circumstàn­cia.

La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, és una peça clau en aquesta maniobra de tensió. Ella també carrega amb una circumstàn­cia: la seva imputació per corrupció. Tensar amb insistènci­a les costures constituci­onals des de la presidènci­a del Parlament pot ser una tàctica valuosa per soscavar ERC, però també per disfressar amb una bandera el procés de Borràs per presumptes delictes tan poc èpics com la prevaricac­ió, el frau a l’Administra­ció, la malversaci­ó i la falsedat documental.

Serà interessan­t comprovar fins a quin punt la victòria mínima d’Esquerra sobre Junts permet als republican­s imposar el seu gir realista sobre les exigències de les circumstàn­cies dels líders de JxCat. És improbable que Puigdemont estiri tant la corda en la negociació amb ERC per trencar-la i forçar una repetició electoral. Ningú ho entendria. Tampoc l’electorat independen­tista, també colpejat per les crisis sanitària i econòmica. Sí que és probable, en canvi, tal com avancen les converses, el naixement d’una coalició governamen­tal abocada de nou a la divisió i la inestabili­tat. A la inoperànci­a, finalment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain