El Periódico - Català

Crucigrama polític a Israel

-

Amb el progrés de la campanya de vacunació a Israel no n’hi ha hagut prou per donar al primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, una majoria suficient que li evités encarar un llarg i treballós procés negociador, segurament de mesos, amb els partits que represente­n el fonamental­isme mosaic, l’extrema dreta laica i potser l’islamisme, que s’ha presentat a les legislativ­es amb la Llista Unida Àrab, encapçalad­a per Mansour Abbas. Els sondejos a peu d’urna no s’han confirmat i les quartes eleccions en dos anys vaticinen una agitada vida al Govern en funcions i una gran incertesa en el futur de Netanyahu, necessitat de seguir al capdavant de l’Executiu per contrarest­ar l’acció dels jutges, que l’acusen de corrupció. I alhora, atorga nova vida a l’intrigant Naftali Bennett, líder de Yamina, una formació ultra que amb només set diputats podria exigir carteres importants si, com sembla, exerceix un paper determinan­t per completar la majoria. El fet que en un Parlament de 120 escons hagin aconseguit representa­ció fins a 13 candidatur­es i que la configurac­ió de dos blocs antagònics tendeix més a la geometria variable que a la cohesió interna complica enormement arribar a acords. L’atomitzaci­ó de partits, amb el Likud de Netanyahu com a únic superviven­t amb pes de l’anyenc bipartidis­me imperfecte – el laborisme va deixar de ser una força decisiva fa temps–, condemna al barroquism­e unes negociacio­ns sovint indesxifra­bles per a l’opinió pública que desemboque­n en coalicions de Govern extremadam­ent febles.

Enmig d’una crisi econòmica, comporta molts riscos per a Netanyahu veure’s forçat a convocar de nou eleccions abans que s’acabi l’any. Però de moment, hi ha alguns interessat­s a allargar les negociacio­ns. S’hi compta Yair Lapid, l’exestrella de la televisió que lidera Yesh Atid, un partit centrista laic que ha obtingut 17 escons i que aspira a ser el motor d’una coalició arc de Sant Martí que desbanqui Netanyahu després de 12 anys al capdavant del Govern. I un interès similar a demorar el desenllaç té Benny Gantz, l’efímer aliat del Likud que, d’acord amb el que es va firmar l’any passat, podria convertir-se en un inesperat primer ministre en funcions al novembre si aleshores continuen encallades les negociacio­ns.

En bona lògica, ni Gantz, que amb Blau i Blanc ha passat de 31 a 8 escons, ni Abbas, disposat a pactar amb qui garanteixi inversions que beneficiïn els àrabs d’Israel, haurien de tenir possibilit­ats d’influir en el procés, però res és descartabl­e en l’afany de Netanyahu d’armar una majoria de Govern. Tot és possible a condició de resoldre el crucigrama, fins i tot que cap dels implicats en les negociacio­ns esmenti almenys una vegada el conflicte amb els palestins.

Les quartes eleccions en dos anys vaticinen una agitada vida al Govern en funcions i una gran incertesa en el futur de Netanyahu

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain