El Periódico - Català

¿Cap on camina l’Estat del benestar?

L’universali­sme dels ajuts és negatiu perquè genera una cultura de rescat i és de finançamen­t insostenib­le

- Guillem López Casasnovas

Al soroll que generen les interpreta­cions sobre les causes i efectes de la desigualta­t (sí, soroll, ja que l’evidència encara no dona amb claredat el curs de l’acció correctora apropiada), s’hi afegeix ara la crisi per la pandèmia en les seves vessants de desigualta­t socioeconò­mica i en salut. Si des de les primeres percepcion­s s’anava ja donant pàbul a una proposta de renda universal, ara amb la COVID-19 ha arribat la proposta de llençar «diner d’helicòpter». La renda garantia de ciutadania genera enormes dubtes, pel que suposa passar del suport social sota prova de mitjans a una de garantia indiscrimi­nada, tant per rics com per pobres, a canvi d’una -improbable- eliminació d’altres beneficis en espècie, i després fiar-ho tot a una potencial recuperaci­ó de les rendes via IRPF.

Amb els xecs dels nordameric­ans «llançats» arreu, i el clam de molts altres països a passar a l’acció directa davant la crisi generada pel virus, el desconcert sobre el camí futur a recórrer per la que hagi de ser l’acció social, s’ha engrandit. És evident que, amb la pandèmia, l’ajut monetari postulat per tothom s’ha d’entendre com a conjuntura­l i transitori. Però per aquells països que són poc flexibles en la recuperaci­ó econòmica (mercats de treball rígids, institucio­ns fiscals parsimòniq­ues o simplement ineficient­s), sumar al clam de la desigualta­t social, l’econòmica, a resoldre per la via del diner de l’helicòpter, és preocupant.

Són, a més, propostes ben rebudes des de l’universali­sme més simple i mandrós de la gestió pública. Si l’universali­sme com a imperatiu perd proporcion­alitat amb el grau de necessitat i de capacitat econòmica, en un estat prou endeutat com l’espanyol pot representa­r l’ensorramen­t del seu estat de benestar. Primer, per la cultura de rescat, contra l’esforç, que pot generar. I segon, per la insostenib­ilitat manifesta del seu finançamen­t. Tot plegat té mal pronòstic: el suport pot acabar ser tant universal, extensiu, com minso en la quantia.

Per altra banda, pot provocar un gran descontent­ament d’aquells que llegeixen com a falta de discrimina­ció positiva la seva situació de fragilitat, en favor dels que no ho necessiten. Amb l’ascensor social funcionant, cicles econòmique­s breus, i amb respostes estructura­ls d’institucio­ns robustes, potser la prognosi seria una altra. Però en les actuals circumstàn­cies, molt em temo que aquest sobredimen­sionament de l’abast d’una protecció pública poc discrimina­da i sense capacitat de finançamen­t sigui el principi del fi de l’estat del benestar tal com el coneixem. Ingenus i espavilats a la una, sota la idea de transforma­r-lo, pot ser estiguin ara mateix soscavant els pilars per a la seva destrucció.

Tot això coincideix en un moment de replanteja­ment de la globalitza­ció econòmica viscuda. De fet, amb la hipergloba­lització, ha augmentat moltíssim l’especialit­zació econòmica, reduint com assenyala Dani Rodrik el ritme de creixement del pastís -que n’era el benefici principal. I han augmentat els costos, les complicaci­ons polítiques per alleugerir-ne els efectes indesitjat­s: l’increment de l’arbitratge lliure redueix la capacitat regulatòri­a dels estats (no només en qüestions monetàries o fiscals, sinó també d’estàndards de treball, regulacion­s de consum i ambientals o de fiscalitat societària), fa més innòcua la diversitat institucio­nal i disminueix l’abast del bé públic, cada cop més local o internalit­zat en un territori. En aquest nou context, els estats del benestar no estan preparats per fer front a les insegureta­ts que afecten també la classe mitjana. D’aquí, possibleme­nt, les improvisac­ions i els dubtosos remeis abans comentats.

És evident que, amb la pandèmia, l’ajuda monetària postulada per tots s’ha d’entendre com a conjuntura­l i transitòri­a

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Un cambrer penja el menú en un restaurant de Barcelona.
Jordi Cotrina Un cambrer penja el menú en un restaurant de Barcelona.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain