El Periódico - Català

Emilio Trigueros és químic industrial i escriptor

- Isabel Sucunza

Passa de vegades que entra un client a la llibreria, es pren el seu temps per triar un llibre i, en el moment de pagar-lo ens demana que li posem un sobre de regal a part, que ja l’embolicarà ell, que se’l vol llegir abans de donar-li a qui toqui. Va passar fa uns dies, aquest any amb el comentari afegit per primer cop que era el regal de Sant Jordi.

Hi ha maneres i maneres de fer regals. De quan treballava en una botiga de roba, recordo la histèria dels vespres de Nadal, quan alguns hi entraven, et demanaven per una talla d’una camisa, i en dir-los que s’havia acabat, responien: «Doncs m’enduré aquests mitjons mateixos; posame’ls per regalar». Mig minut i la compra feta.

Amb els llibres tot sol ser més pensat, sempre que es vulgui alguna cosa més que el totxo que has vist al TN que acaba d’escriure l’home del temps del mateix TN o pitjor. Hom sol venir buscant bé una cosa que ja ha llegit, l’ha gaudit i en vol compartir l’experiènci­a amb algú proper, bé, com el senyor que comentava abans, un títol que es pensa que farà el pes a tots dos regalador i regalat- i que de ben segur donarà peu a una o unes quantes converses posteriors a la seva lectura.

M’agrada pensar que aquestes converses posteriors són part també de la cosa que es regala; que fer això és com regalar-se tots dos -regalador i regalat- el fet de tenir un raconet compartit del cervell. Demana més temps aquesta manera de regalar, per descomptat, que aquella de quedar-se amb els primers mitjons que trobes. Ara, a quatre setmanes de Sant Jordi, seria el moment ideal per anar començant a pensar quin llibre volem compartir, des d’ara i ja per sempre, amb algú que ens estimem. Penseu que les llibreries estan obertes, que molts llibres que no hem llegit ja hi són i que és ara quan encara queden dies de poca congestió, d’aforaments practicabl­es i de tardes i matins tranquils per passejar, remenar i demanar tota la informació que ens permetrà acabar fent la compra millor pensada.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain