El Periódico - Català

¿De què serveix (o no) l’etiqueta Nutri-Score?

L’etiqueta Nutri-Score, que ha indignat productors d’oli i pernil, no és la panacea de la dieta saludable. Tot i això, pot dirigir els consumidor­s i la indústria cap a opcions més sanes. L’OMS i Europa exigien un etiquetatg­e d’aquest tipus des de fa més d

- MICHELE CATANZARO

L’etiqueta nutriciona­l de colors i lletres Nutri-Score, que el Govern vol oficialitz­ar al llarg del 2021, ha desencaden­at un agre debat. El ministre de Consum, Alberto Garzón, pretén presentar abans que s’acabi l’abril un reial decret que fixaria aquest logotip com l’etiquetatg­e nutriciona­l frontal oficial (tot i que no obligatori) a Espanya.

El Nutri-Score assigna a cada producte una nota de la A a la E. Es basa en 7 nutrients presents en 100 grams (o 100 mil·lilitres) de producte: 4 de desfavorab­les (calories, sucres, greixos saturats i sal) i 3 de favorables (presència de fruites i verdures, fibres i proteïnes). Per a cada un, s’assignen punts d’acord amb unes escales. Després es resten els punts favorables dels desfavorab­les. El resultat s’assigna a una de les 5 lletres, d’acord amb quatre llindars. Escales i llindars es basen en estadístiq­ues.

A més, hi ha correccion­s per evitar que productes amb alta puntuació desfavorab­le obtinguin igualment una bona nota. També hi ha modificaci­ons per als formatges, les begudes i els greixos afegits. En aquests casos, l’algoritme sense modificaci­ó col·locava gairebé tots els productes a la mateixa classe, sense permetre una distinció clara. L’algoritme és públic i els set indicadors són els que han de ser a l’etiqueta perquè la Unió Europea (UE) ho mana. El sistema va ser creat a la Universita­t d’Oxford i adoptat a França el 2014. Sis països més, incloent-hi Espanya, han notificat la seva intenció d’adoptar-lo.

Alguns equívocs

El 2004 l’OMS va demanar un etiquetatg­e frontal per pal·liar les malalties metabòliqu­es. El 2006 un reglament europeu va ordenar l’adopció de perfils nutriciona­ls. «Avançar en l’etiquetatg­e és una obligació. L’obesitat és una prioritat de salut pública i s’han d’establir mesures legals per a aquesta lluita», afirma Pepa Plana, integrant de l’Observator­i de Bioètica i Dret de la Universita­t de Barcelona i professora a la Universita­t de Wageningen.

Una vegada que un consumidor ha decidit comprar un determinat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain