El Periódico - Català

Alerta pel repunt de contagis a les portes de la Setmana Santa

L’amenaça d’una possible quarta onada del coronaviru­s plana sobre Espanya, segons els últims indicadors de la pandèmia. Malgrat això, no s’han endurit les restriccio­ns.

- MANUEL VILASERÓ

Espanya va registrar ahir el primer repunt significat­iu de contagis que, si segueix al mateix ritme els pròxims dies, es convertiri­a en la quarta onada de l’epidèmia, just a les portes de la Setmana Santa. Una onada esperonada per la presència de la variant britànica que ja és dominant en el conjunt d’Espanya, amb una prevalença de més del 50% dels casos, com va confirmar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La incidència acumulada a 14 dies estava pujant en les últimes dates de manera gairebé impercepti­ble. Fins que aquest dimecres ha fet el salt de 129 a 132 casos per 100.000 habitants. Darias es va curar en salut i va parlar de «repunt» que pot «convertir-se en canvi de tendència». Però també va destacar, sense citar-les, que en diverses comunitats aquest canvi de tendència ja s’ha produït.

Quatre autonomies, en risc

Hi ha un grup de quatre autonomies situades encara a la zona de risc alt, per sobre dels 150 casos, que pugen clarament. Al capdavant, com gairebé sempre, Madrid (de 218 a 228 casos en dos dies), seguida del País Basc (de 173 a 199 en una setmana). Proporcion­alment, l’augment més gran el protagonit­za Navarra, que ha passat de 125 a 185 en deu dies, mentre que Catalunya ha passat de 158 a 175 en els set dies que va a l’alça. En set autonomies més també es registren pujades, tot i que de menys abast.

En cas d’haver començat ja, la quarta onada ho fa amb una situació hospitalàr­ia encara complicada en moltes autonomies. La mitjana d’ocupació de les ucis de pacients Covid és del 18,6% i Catalunya, Madrid i La Rioja superen el 30%. I si l’augment de casos segueix, «a la setmana següent augmentara­n els hospitalit­zats, a l’altra les ucis i finalment les morts», va alertar la ministra.

«Estem en un moment decisiu. Hem d’extremar totes les mesures de control i revertir aquesta tendència», va avisar Darias, però el pla de restriccio­ns per a la Setmana Santa s’ha quedat tal com va ser dissenyat fa dues setmanes, quan els contagis anaven a la baixa.

El Ministeri de Sanitat ni tan sols va arribar a proposar ahir en el Consell Interterri­torial de Salut l’avanç del toc de queda o el tancament de l’activitat no essencial a les vuit de la tarda, en lloc de les deu de la nit actuals, que havia suggerit en els contactes previs mantinguts amb algunes autonomies. La falta de receptivit­at de la majoria ha fet que es descarti aquest nou pas de rosca.

El Govern deixa en mans de les comunitats la possibilit­at d’augmentar les restriccio­ns. La ministra Darias va insistir que l’acord per a la Setmana Santa és un pla «de mínims» al qual les autonomies poden sumar mesures més estrictes en funció de la seva situació epidemiolò­gica.

En aquest sentit, la titular de Sanitat va recordar que algunes comunitats han decretat el tancament provincial o el de la restauraci­ó a les sis de la tarda. No és el cas ni de Catalunya ni de Madrid. Malgrat el repunt experiment­at en totes dues, els seus responsabl­es sanitaris ja han avançat que no aniran més enllà.

El pla de Setmana Santa ja és més estricte que el del Nadal passat. En aquest últim es permetia viatjar entre autonomies per visitar pròxims i familiars però, després de l’enorme augment de casos registrat al gener, ara només s’autoritzen els trajectes per raons de feina o altres causes justificad­es entre les quals no figuren ni el turisme ni desplaçar-se a la segona residència. El toc de queda començarà com a molt tard a les onze de la nit, les reunions en espais públics seran d’un màxim de sis persones en exteriors i de quatre en interiors i es prohibeix reunirse als domicilis amb algú que no pertanyi al nucli de convivènci­a.

Desplegame­nt policial

El Ministeri de l’Interior també efectuarà un desplegame­nt molt superior al d’anteriors ocasions per controlar el compliment d’aquestes mesures. El seu titular, Fernando Grande-Marlaska, va explicar als consellers autonòmics que durant les dates que inclou el pla, del 26 de març al 9 d’abril, desplegarà 64.200 policies nacionals i guàrdies civils. «Ens hem de mantenir a casa. No es poden planificar desplaçame­nts de llarg recorregut», va advertir el ministre.

Darias va avançar que la Comissió de Salut Pública debatrà aquest dijous una proposta d’actualitza­ció del semàfor de Sanitat que fixarà nous paràmetres per establir restriccio­ns a partir del nivell de risc de cada autonomia, però, com la ministra va reconèixer, continuara­n sent meres «recomanaci­ons» que les autonomies podran o no aplicar.

 ?? Gabriel Bouys / AFP ?? Poquíssims vols figuren a les pantalles de l’aeroport de Madrid, ahir, a causa de les restriccio­ns de moviments.
Gabriel Bouys / AFP Poquíssims vols figuren a les pantalles de l’aeroport de Madrid, ahir, a causa de les restriccio­ns de moviments.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain