El Periódico - Català

Els efectes adversos de la vacuna disparen la venda de paracetamo­l

Sanitat recomana prendre’l abans i després de la immunitzac­ió amb AstraZenec­a. Ferrer, la farmacèuti­ca productora del Gelocatil, augmentarà la seva producció el 43% davant l’increment de la demanda.

- LEO SANTOS

Les vendes de paracetamo­l i els seus derivats, medicament­s indicats per a mals de cap, febre i malestar general, han crescut gairebé un 20% les últimes setmanes, després que el Ministeri de Sanitat hagi recomanat prendre aquest fàrmac abans i després de rebre la vacuna. Els despatxos de farmàcia han registrat un notable increment de demanda, segons van confirmar diversos farmacèuti­cs consultats per aquest diari. La farmacèuti­ca Ferrer ha decidit augmentar la producció del seu analgèsic Gelocatil per assegurar subministr­aments de cara a la vacunació amb AstraZenec­a, l’administra­ció de la qual es va reprendre ahir a Espanya.

«L’increment s’està notant sobretot aquesta setmana, amb més clients que venen demanant paracetamo­l o similars», explica el responsabl­e d’una farmàcia al carrer de Roger de Flor, a l’Eixample de Barcelona. «Sí que estem venent més remeis i medicament­s contra el mal de cap i la febre, no en una gran quantitat en aquests moments, però esperem que vagi a més en les pròximes setmanes quan la vacunació es generalitz­i», afegeix un altre farmacèuti­c, en aquest cas del carrer de Casp, al mateix districte barceloní.

Sanitat considera que el paracetamo­l ajuda a reduir sensibleme­nt les reaccions adverses a la vacuna d’AstraZenec­a que es puguin patir, com ara dolor muscular i cefalees. El ministeri especifica que la quantitat a prendre és l’equivalent a un gram. A la seva guia de vacunació, Sanitat inclou la següent recomanaci­ó: «S’observen reaccions locals i sistèmique­s lleus freqüents després de la vacunació. Es pot utilitzar dosi d’1 gram de paracetamo­l prèvia a la vacunació, seguida d’1 gram cada 6 hores durant les primeres 24 hores, cosa que redueix significat­ivament el dolor local, la febrícula, les esgarrifan­ces, les miàlgies, la cefalea i el malestar postvacuna­l, sense influir en la resposta immune».

La medicació profilàcti­ca prèvia a la recepció dels immunògens de Pfizer o Moderna no està indicada pel Ministeri per falta de dades dels laboratori­s.

La farmacèuti­ca Ferrer va informar ahir que ha preparat la seva planta a Sant Cugat del Vallès per incorporar un torn de producció addicional a la línia de fabricació de Gelocatil, amb la qual cosa preveu augmentar la producció el 43%.

Segons explica l’empresa, la recomanaci­ó del Ministeri de Sanitat de consumir una pastilla de paracetamo­l en el moment previ a la vacunació va provocar un increment del 18% de les unitats venudes de Gelocatil. Per aquesta raó i coincidint amb el fet que aquest dimecres Espanya ha reprès la vacunació amb AstraZenec­a, Ferrer ha adoptat mesures per garantir provisions de paracetamo­l per a tot el que queda del 2021.

n

 ?? Marta Fernández Jara / Europa Press ?? Un farmacèuti­c dispensa una capsa de paracetamo­l a la seva farmàcia a Madrid.
Marta Fernández Jara / Europa Press Un farmacèuti­c dispensa una capsa de paracetamo­l a la seva farmàcia a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain