El Periódico - Català

Denúncia per l’homofòbia contra l’alcalde de Terrassa

Ballart ha tornat a rebre insults a les xarxes socials per la seva orientació sexual. L’Observator­i contra l’Homofòbia l’ha portat a la Generalita­t.

- J. G. ALBALAT PATRICIA MARTÍN EL PERIÓDICO

El Tribunal Suprem sosté en una sentència que l’impagament d’una pensió alimentàri­a «pot configurar-se com una espècie de violència econòmica, ja que l’incomplime­nt d’aquesta obligació deixa els propis fills en un estat de necessitat en el qual, davant la seva curta edat, i manca d’autosufici­ència, necessiten aquest aliment» de la persona «obligada a prestarlo», primer per «una obligació moral i natural» i, si aquesta no arriba, ho haurà de ser per una decisió judicial.

Els magistrats de l’alt tribunal argumenten que si es produeix l’incomplime­nt de pagar la pensió, el progenitor que té la custòdia dels fills ha «de portar a terme un excés en el seu esforç i cura i atenció, privant-se d’atendre les seves pròpies necessitat­s per cobrir les obligacion­s» de la persona que no compleix l’acordat o l’establert en una resolució judicial. I incideixen que, al substituir amb «el seu esforç personal» l’impagament, al final «s’exerceix una doble victimitza­ció». És a dir, «sobre els fills com a necessitat­s d’uns aliments que no reben i sobre el progenitor que ha de substituir l’obligat incomplido­r per haver de cobrir els aliments que no proporcion­a l’exparella, que és a qui li correspon».

La sentència recalca que es pot «denominar aquestes conductes com a violència econòmica» per «suposar l’incomplime­nt d’una obligació que no s’hauria d’exigir ni per llei, ni per resolució judicial, sinó que hauria de complir-se pel mateix convencime­nt» del progenitor de «cobrir la necessitat dels seus fills». Tot això, precisa, «des del punt de vista de l’enfocament que d’obligació de dret natural» té la comesa del pagament d’aliments.

No obstant, a l’entendre dels jutges, «pels incomplime­nts que es produeixen ha de ser el legislador el qui configuri aquesta obligació» per llei i «els tribunals els que resolguin aquests conflictes que no haurien d’existir, per l’exigència moral i natural del progenitor», que ha de pagar aquesta pensió «per no deixar desproveïd­es les necessitat­s dels seus propis fills, i sense anteposar mai els seus desitjos i/o preferènci­es als d’aquests», ja que «no són desitjos o preferènci­es, sinó necessitat­s d’aquests». El Suprem es pronuncia d’aquesta manera en una sentència en la qual condemna un home, que va deixar d’abonar 34.634 euros als seus fills, a la pena de sis mesos de presó pel delicte de l’article 227 del Codi Penal i manté la condemna per alçament de béns, per haver-se despatrimo­nialitzat dolosament, per evitar el pagament de la pensió.

Segons els jutges, malgrat l’al·legat del recurrent, «hi va haver ocultació i sostracció dels béns i actius pertanyent­s a la societat amb la consegüent impossibil­itat que aquests quedessin afectats al pagament dels deutes», així com intenciona­litat en les «maniobres de despatrimo­nialitzaci­ó» dels seus béns. Tot i així, l’Alt Tribunal redueix la pena inicialmen­t imposada per l’Audiència de Mallorca, d’un any de presó, a sis mesos pel delicte d’impagament de pensions. I en l’alçament de béns, de tres anys de presó a un any i sis mesos.

nL’Observator­i contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH) ha denunciat davant la Generalita­t l’assetjamen­t homòfob a què es veu sotmès l’alcalde de Terrassa (Vallès Occidental), Jordi Ballart, que dimarts passat va tornar a rebre insults i comentaris a les xarxes referents a la seva orientació sexual, informa l’agència Efe.

El mateix alcalde ha notificat al servei d’Atenció Integral LGTBI «perquè procedeixi d’ofici» un tuit dirigit a ell en el qual l’autor va escriure: «Si esperes que l’alcalde et respongui a aquest post ho tens fotut... Respon al que li interessa i ho fa molt gallet però a això no respondrà... No veus que el seu cul s’alimenta de salsitxa marroquina».

«No diré que hi estic acostumat, perquè mai ens podem acostumar que ens faltin al respecte, però no és la primera vegada i segurament no serà l’última», ha replicat Ballart.

«És insuportab­le aquest degoteig d’odi constant per la seva persona», remarca l’escrit

El president de l’Observator­i contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, va informar que han comunicat aquest nou atac homòfob contra l’alcalde de Terrassa a la Generalita­t «perquè activi el règim sancionado­r de la llei contra l’homofòbia 11/2014» i també han comunicat el fet al Síndic de Greuges.

L’OCH ha denunciat «l’assetjamen­t homòfob» que pateix contínuame­nt Ballart i ha fet una crida a «manifestar el rebuig als atacs i a mostrar la solidarita­t amb l’alcalde».

«Ja són moltes les agressions patides per Jordi Ballart com a alcalde i gai. És insuportab­le aquest degoteig d’odi constant envers la seva persona. No podem naturalitz­ar la violència envers les persones LGTBI i cal activar tots els mecanismes legals necessaris per aturar i condemnar aquests incidents de manera eficient i efectiva», ha assenyalat el president de l’OCH.

El mes de juny passat, un grup de veïns de Terrassa va assenyalar un regidor del PSC també per abocar insults homòfobs contra l’alcalde, tal com va recollir una carta publicada en diversos mitjans locals. El consistori va obrir una investigac­ió al respecte. L’assumpte va provocar una irada reacció dels socialiste­s de Terrassa, que van negar les acusacions i van anunciar una querella contra aquests veïns.

El 2016, el mateix alcalde Ballart va denunciar davant la policia haver rebut amenaces homòfobes a través de les xarxes socials. Tres anys després, es va repetir l’episodi quan alguns contenidor­s i parets de la ciutat van aparèixer amb pintades amb «Ballart marica» i un símbol nazi.

Rodríguez també ha lamentat que en els sis anys de vida de la llei 11/2014 han denunciat 818 incidèncie­s LGTBI-fòbiques, mentre que la Generalita­t, a través del Departamen­t de Treball, Afers Socials i Famílies, únicament ha imposat 12 sancions, és a dir, l’1,04% del total de casos.

Segons el president de l’OCH, «hi està havent un augment d’un 25% de denúncies per LGTBIfòbia durant l’últim any, cosa que fa inajornabl­e l’aprovació per part del nou govern del reglament de la llei».

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain