El Periódico - Català

Embús monumental al canal de Suez

Un portaconte­nidors de 400 metres de llarg va quedar encallat dimarts al canal de Suez, el més transitat del món, cosa que va provocar la interrupci­ó del trànsit marítim. El succés va disparar el preu del petroli, bona part del qual circula amb barco per

- EL PERIÓDICO

Desenes de barcos seguien ahir bloquejats al canal de Suez o a la seva entrada sud després que el vaixell Ever Given, propietat de l’empresa taiwanesa Evergreen, es quedés entravessa­t en el pas marítim a causa d’una tempesta de sorra. L’oficina de coordinaci­ó al canal de Suez de la petrolera Gulf Agency Company (GAC), amb seu a Dubai, va detallar ahir que mig centenar de barcos estaven bloquejats.

Una de les principals repercussi­ons de l’accident va ser l’alça de la cotització del barril de cru Brent a l’entorn del 5%, per sobre dels 63 dòlars. L’escalada del cru té a veure amb el temor del mercat a un impacte en l’oferta, al ser el canal de Suez una de les principals vies de pas de petrolers i haver-se produït el bloqueig en els dos sentits.

La nau Ever Given «es va entravessa­r en el quilòmetre 151 del canal mentre el creuava des del sud procedent de la Xina camí de Rotterdam», va indicar en un comunicat el president de l’Autoritat del Canal de Suez, l’almirall Osama Rabie, que va explicar que les unitats de rescat treballen amb vuit remolcador­s per desencalla­r a l’embarcació. Al migdia, el vaixell

Una tempesta de sorra va desplaçar l’‘Ever Given’, un portaconte­nidors de 400 metres

havia sigut reflotat parcialmen­t i les autoritats del canal esperaven reobrir «aviat» el trànsit.

L’accident es va produir dimarts al matí «per la falta de visibilita­t a causa de les males condicions meteorològ­iques per una tempesta de pols, en la qual el vent va arribar als 40 nusos, cosa que va dificultar la maniobrabi­litat del barco i aquest va sortir de la seva trajectòri­a». En les imatges es veu l’Ever Given, un vaixell taiwanès de 400 metres de llarg i 59 d’ample, entravessa­t al canal, cosa que va impedir el trànsit en els dos sentits.

«El portaconte­nidors va encallar accidental­ment, probableme­nt després de ser colpejat per una ràfega de vent», va explicar la naviliera Evergreen Marine Corp., que es manté en contacte «amb les parts interessad­es, inclosa l’autoritat que administra el canal, per ajudar el barco al més aviat possible». «Els remolcador­s estan mirant de treure a la superfície el barco», va anunciar a Twitter Leth Agencies, una empresa que subministr­a serveis als clients que utilitzen el canal.

19.000 barcos a l’any

Pel canal de Suez, inaugurat el 1869, passa el 10% del comerç marítim internacio­nal. Gairebé 19.000 barcos el van utilitzar l’any passat, segons l’Autoritat del Canal de Suez (SCA). El canal és una font essencial d’ingressos per a Egipte, al qual va aportar l’any passat 4.700 milions d’euros.

El president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, va anunciar el 2015 un projecte per desenvolup­ar el canal a fi de reduir el temps d’espera i duplicar el nombre d’embarcacio­ns que l’utilitzen.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain