El Periódico - Català

Espanya inicia el camí a Qatar

La selecció arrenca davant Grècia la fase de classifica­ció per a un Mundial marcat per la corrupció. Pedri, l’estrella emergent del Barça, és el gran atractiu de la convocatòr­ia de Luis Enrique per jugar els últims tres partits abans de l’Eurocopa.

- ALEJANDRO GARCÍA

Fins i tot abans que s’hagi jugat l’Eurocopa, la selecció espanyola inicia avui a Granada davant Grècia la fase de classifica­ció per al Mundial de Qatar, aquest esdevenime­nt que es va gestar i s’ha preparat sota la permanent ombra de la corrupció, cada vegada més fosca, i que ara s’obre pas en un calendari sobrecarre­gat per la pandèmia de coronaviru­s.

Des que la FIFA escollís el 2010 les seus dels mundials de Rússia2018, que ja es va jugar sota l’ombra de la corrupció, i Qatar-2022, res sembla detenir el poder dels diners. L’elecció de l’emirat va ser inaudita: un país sense tradició, ni alt nivell futbolísti­c a la seva lliga o al seu equip nacional, amb un projecte basat a comprar equips europeus i amb les seus per construir (entre denúncies que vulneren els drets humans). Com inaudit va ser refer un calendari ja molt comprimit per encaixar a l’hivern un Mundial i així combatre les temperatur­es desèrtique­s del petit país de menys de dos milions d’habitants. Amb tot i amb això, 14 dels 22 vots van ser per a la candidatur­a qatariana.

Les inevitable­s aparences de corrupció van anar prenent forma gràcies a les investigac­ions periodísti­ques, fins que el 2015 Suïssa va iniciar un procés penal per l’adjudicaci­ó dels dos mundials i, d’altra banda, sis alts càrrecs de la FIFA van ser detinguts a petició de la justícia nordameric­ana acusats de frau electrònic, blanqueig de diner i extorsió. No obstant, el futbol segueix el seu curs inalterabl­e, com les aigües d’un cabalós riu, i l’espectacle reclama tot l’interès.

L’atractiu de Pedri

Aquí emergeix la figura de Pedri, el gran atractiu de l’última convocatòr­ia de Luis Enrique abans de l’Eurocopa, i que el selecciona­dor ha utilitzat per realitzar les últimes proves abans de la llista definitiva dels que lluitaran pel ceptre europeu.

El primer a la llista per assentar-se en la selecció és el canari, una peça clau en els esquemes de Koeman al Barça i que arriba amb l’energia amb què Ansu Fati ja va emergir en la selecció abans de la seva lesió. Però a Pedri el comparen amb Iniesta: «Entenc la relació entre ells, però Pedri s’ha d’assemblar a Pedri, i amb l’edat que té és una versió meravellos­a de si mateix», va dir Luis Enrique en primera instància, però després es va animar: «En el seu missatge, en el llenguatge verbal i no verbal, es veu que són idèntics: Pedri és humil, treballado­r, intel·ligent, bon company, bon jugador...», va recitar el selecciona­dor en la prèvia de rebre Grècia a Granada. Després, la selecció jugarà a Tbilissi davant Geòrgia diumenge i davant Kosovo a La Cartuja de Sevilla el 31 de març.

Proves per a l’Euro

La selecció afronta l’inici d’una classifica­ció que es presenta tan assumible per a la selecció com dramàtic seria el fracàs: «Tenint en compte que a cada Mundial hi ha seleccions del nostre nivell que s’han quedat fora, això ja significa alguna cosa. És un dia per recordar quin tipus de competició iniciem», va advertir Luis Enrique, però alhora que és l’últim banc de proves abans de l’Eurocopa: «No és excusa, però tenim poques dates per treballar», va dir el selecciona­dor.

Així s’explica la presència, a rebuf de l’estrella emergent del Barça, d’un altre jove que s’estrena en l’última oportunita­t abans de l’Eurocopa, un potencial extrem de reforç per a Espanya com Bryan Gil. «És molt madur, amb l’energia dels joves i amb una tranquil·litat que em sorprèn de vegades», va dir un selecciona­dor que també va destacar amb afany el paper que pot exercir en la pressió que ja executa cada setmana a l’Eibar.

També sorprenen les convocatòr­ies de Pedro Porro o Robert Sánchez, fins i tot un Eric García sense minuts al Manchester City: «Dubto que cap jugui els 90 minuts en els tres partits», va dir un Luis Enrique disposat a provar totes les variants possibles.

«Pedri és humil, treballado­r, intel·ligent, bon company, bon jugador... Amb l’edat que té, la seva versió és meravellos­a» «Tenint en compte que a cada Mundial hi ha seleccions del nostre nivell que s’han quedat fora, això ja significa alguna cosa» «Bryan Gil és molt madur, amb l’energia dels joves i amb una tranquil·litat que em sorprèn de vegades» LUIS ENRIQUE

 ?? Kiko Huesca / Efe ?? Luis Enrique, envoltat dels seus jugadors durant l’entrenamen­t d’ahir.
Kiko Huesca / Efe Luis Enrique, envoltat dels seus jugadors durant l’entrenamen­t d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain