El Periódico - Català

¿Qui fabrica les vacunes?

La producció global de vacunes contra el coronaviru­s està en mans d’unes desenes de productors repartits pel món. La falta de fabricants especialit­zats dificulta l’escalat.

- VALENTINA RAFFIO

La recepta d’una vacuna és infinitame­nt més complexa que la recepta d’un croissant. I sí. És una premissa òbvia. Però aquesta és, indirectam­ent, la idea que protagonit­za un dia sí l’altre també la gran majoria de notícies sobre vacunes. Expliquem detalladam­ent, per exemple, la notícia del dia. La guerra oberta entre la Unió Europea i el Regne Unit pel repartimen­t de la vacuna d’AstraZenec­a s’explica, més enllà dels habituals embolics geopolític­s, per l’escassetat d’aquests medicament­s. I la falta de dosis, al seu torn, es deu al complicat procés de fabricació de les vacunes contra la Covid19, la manca de productors especialit­zats i una infinitat de traves logístique­s.

En aquests moments, només quatre vacunes han aconseguit l’autoritzac­ió de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Aquestes quatre fórmules, per tant, són les úniques que es poden repartir entre els Vint-i-set. Es tracta de la vacuna de Pfizer i BioNTech; la de Moderna; la d’AstraZenec­a i Oxford, i la de Janssen. La producció d’aquests medicament­s depèn d’un grapat de productors repartits pel món i d’un procés de fabricació transfront­erer.

Les vacunes de Pfizer i Moderna, per exemple, es fabriquen entre els Estats Units i Europa. Les dues firmes, la vacuna de les quals està basada en ARNm, divideixen la producció d’antígens i l’embotellam­ent de les vacunes en diferents centres; per la qual cosa una mateixa vacuna comença a fabricar-se en un lloc del món i acaba d’envasar-se en l’altre extrem.

Les vacunes ideades per AstraZenec­a i Oxford es produeixen en 25 plantes repartides per 15 països del món. El principal productor fins ara és el Serum Institute de l’Índia; un dels fabricants de medicament­s més grans del món. El circuit de fabricació europeu passa per la fabricació de la substància activa als Països Baixos i Bèlgica i acaba amb l’envasament de la vacuna a Itàlia. Segons ha transcendi­t en les últimes setmanes, la farmacèuti­ca manté converses amb altres empreses per ampliar la seva capacitat de producció.

Països amb més producció

La gran complicaci­ó d’aquestes fórmules, respecte a les seves homòlogues d’ARNm, és que la seva producció implica treballar amb cultius cel·lulars. I aquests, com qualsevol forma de vida, poden comportar-se d’una manera impredicti­ble, complicant així els processos de fabricació a gran escala.

Sobre el paper, els tres països amb més capacitat de producció de vacunes són els Estats Units, l’Índia i la Xina. En aquest ordre. A la pràctica, no obstant, les nacions que més vacunes de Covid-19 han produït fins ara són la Xina, els Estats Units, Alemanya, Bèlgica i l’Índia. Segons una recent anàlisi d’Airfinity, la Xina ja ha fabricat 142 milions de vacunes contra la Covid-19; els Estats Units, 103 milions; Alemanya i Bèlgica, 70 milions, i l’Índia, 42 milions més.

La firma amb més vacunes produïdes fins ara és Pfizer, amb més de 119 milions de dosis fabricades. La segueix Sinovac (de la Xina) amb 91 milions; AstraZenec­a, amb 83 milions, i Moderna, amb 61 milions. El balanç més optimista pronostica­va que el 2021 la fabricació de vacunes arribaria als 9.500 milions de dosis. Ara com ara, el total de vacunes produïdes ascendeix a poc més de 400 milions.n

Els països que més dosis han creat són la Xina, els Estats Units, Alemanya, Bèlgica i l’Índia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain