El Periódico - Català

Algunes faltes de vergonya

- Rosa Paz

No s’espera dels polítics que diguin la veritat en un judici. Menys si implica la seva autoinculp­ació, de manera que no hi va haver sorpreses, potser motius per maleir alguns desvergony­iments, a la declaració davant el tribunal que jutja la comptabili­tat B del PP, dels qui van ser presidents i secretaris generals d’aquest partit durant els últims 20 anys. El tribunal del cas Gürtel a l’Audiència Nacional, el 2018, i el Tribunal Suprem, el 2020, a la revisió de la primera sentència, ja havien considerat provada l’existència d’una caixa b al PP. No obstant, cap dels ex alts càrrecs no en sap res. No és només que, segons la seva declaració, no tinguessin competènci­es sobre les finances del partit, ja que, pel que sembla, depenien en exclusiva dels tresorers Álvaro Lapuerta, mort, i Luis Bárcenas, a presó i autor dels papers manuscrits que han provocat aquesta causa, és que a més se senten en condicions de negar la seva existència. No sabien res de les finances, però sí que no hi havia una comptabili­tat extracompt­able.

Un José María Aznar incòmode i emmascarat va ser contundent: «No va existir una estructura paral·lela». No obstant, el seu al·legat es va basar en el fet que al PP les competènci­es estaven ben separades entre l’àmbit polític i l’àmbit econòmic. I com que Bárcenas no l’inclou a les seves anotacions sobre els sobres de diners que hauria repartit, l’expresiden­t del PP i del Govern es va permetre el luxe d’assegurar que els papers de Bárcenas «no són una qüestió que a mi m’incumbeixi».

Almenys no va haver d’emular Javier Arenas quan l’exsecretar­i general va dir que al PP hi havia més persones que es deien Javier i fins i tot que es deien Javier Arenas. Ni tampoc que negar i renegar com el també expresiden­t del PP i del Govern Mariano Rajoy, que sí que surt amb el seu nom i cognom en aquelles acusacions que considera «un deliri», i que, si es creu als declarants, haurien sigut un mer exercici cal·ligràfic de l’extresorer.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain