El Periódico - Català

Les bases de la CUP debaten entre suspicàcie­s el preacord amb Esquerra

L’organitzac­ió Endavant s’oposa al pacte segellat entre els equips negociador­s, > Poble Lliure l’avala amb recel i Guanyem Catalunya, partit de Sabater, el defensa

- J. R.

Les bases de la CUP debaten amb suspicàcia el preacord arribat amb Esquerra per facilitar la investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t. Els dos elements que generen més recel entre els 1.401 militants inscrits per poder votar són la falta de concreció de les mesures pactades, el lligam a l’estabilita­t governamen­tal –amb pressupost­os pel mig– i el marge de dos anys a la taula de diàleg. La votació és individual i se centra tant en el document traçat entre els equips negociador­s com en quin vot han de donar els nou ‘cupers’ a Aragonès, avalin o no el text tancat.

Les 11 organitzac­ions que configuren la candidatur­a parlamentà­ria de la CUP analitzen el document partint de punts de vista diferents. Arran i Endavant són molt reticents a acceptar-lo i aquesta última organitzac­ió anima els seus militants a votar en contra perquè, segons el seu parer, les mesures socio-econòmique­s que es plantegen «s’intercanvi­en per un compromís d’estabilita­t sense capacitat d’anar avaluant el compliment del pacte i sense un calendari clar per supervisar l’aplicació de les mesures que conté», apunten fonts de l’organitzac­ió.

«No és un acord fiable, tampoc suficient», opinen aquestes fonts, que consideren que queda curt en matèria social i que «no inclou mesures per trencar amb l’Estat» al no certificar un referèndum unilateral en aquesta legislatur­a. Ara bé, són favorables a millorar l’acord en el lapse de temps que s’obre amb una segona volta.

Per part seva, Poble Lliure no s’oposa al preacord, però sí que considera que té algunes flaqueses. El partit desdenya que la taula de diàleg no es qüestioni en dos anys i aposten per pactar ja «estructure­s republican­es» per tirar endavant un full de ruta independen­tista compartit. Els seus militants estan a favor de mantenir com a comandamen­t internacio­nal el Consell per la República – del que ells sí que formen part, a diferència de la CUP-. Tampoc els agrada que no se sotmeti a debat l’entrada al Govern de la CUP.

Guanyem Catalunya, liderat per Dolors Sabater, avala el text com un «bon inici» i advoca per incidir en la legislatur­a, com Constituen­ts per la República. En canvi, Lluita Internacio­nalista anima a votar en contra perquè consideren que ERC intenta «neutralitz­ar» la CUP i que sigui «la pota esquerra d’un Govern autonomist­a i burgès». El debat està servit i el resultat és incert.

 ?? Europa Press ?? Dolors Sabater.
Europa Press Dolors Sabater.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain