El Periódico - Català

Brussel·les endureix l’exportació per assegurar-se més dosis

> La mesura respon a la negativa del Govern britànic a permetre l’enviament a la UE de vials produïts al seu territori

- S. M.

La negativa del Govern de Boris Johnson a exportar les dosis produïdes al seu territori per AstraZenec­a ha portat la Comissió Europea a endurir encara més el mecanisme de control d’exportació de vacunes contra la Covid-19. Segons la seva proposta, la Unió Europea (UE) no només tindrà en compte si els fabricants compleixen els contractes de compres anticipade­s firmats amb els Vint-i-set. D’ara endavant també examinaran si el país de destinació restringei­x l’enviament a la UE d’antídots o material per fabricar-les, la situació epidemiolò­gica i el nivell de vacunació. Dos criteris que podrien facilitar la prohibició d’exportació d’antídots al Regne Unit, amb un nivell d’immunitzac­ió molt superior al dels Vint-i-set.

Brussel·les i Londres van emetre un comunicat conjunt anunciant la seva voluntat de «cooperar». «Al final, l’obertura i la cooperació global de tots els països seran clau per superar la pandèmia i garantir una millor preparació per enfrontar desafiamen­ts futurs», van afegir.

El Regne Unit ha sigut fins ara el gran beneficiat de les exportacio­ns europees. Des de l’entrada en vigor d’aquest mecanisme de control, que estarà en vigor almenys fins a finals de juny, la UE ha aprovat 380 sol·licituds d’exportació –n’ha rebutjat una sola des d’Itàlia a Austràlia– que han permès enviar 43 milions de dosis a 33 països: el Regne Unit (10,9 milions); el Canadà (6,6 milions); el Japó (5,4 milions); Mèxic (4,4 milions); l’Aràbia Saudita, Singapur i Xile (1,5 milions, respectiva­ment); Hong Kong (1,3 milions); Corea, i Austràlia (1 milió cada un).

Aquestes xifres confirmen, segons fonts de l’Executiu comunitari, que la revisió del mecanisme no busca prohibir sinó garantir l’accés a una quota més justa. «380 decisions d’exportació i només una de bloquejada demostren que no volem bloquejar res. Al contrari. La UE és el principal exportador. És l’únic bloc que està exportant vacunes a la resta del món però hem d’assegurar-nos que els nostres ciutadans hi tinguin accés», insisteixe­n fonts europees.

Examen dels Vint-i-set

El pla s’examinarà en la videoconfe­rència de caps d’Estat i de Govern de la UE d’avui, tot i que les diferents fonts consultade­s avancen que és prematura una decisió ja que la proposta amb prou feines té 24 hores i per les diferents visions que imperen entre estats membres. Entre aquells que consideren que cal donar una resposta contundent als retards en la distribuci­ó de vacunes i el bloqueig imposat per determinat­s països i els que temen una guerra comercial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain