El Periódico - Català

Un escut social de 40.000 milions

Segons dades del Govern, 8 milions de persones han cobrat algun tipus de prestació o subsidi des que va començar la pandèmia i 600.000 empreses s’han acollit a ajudes públiques.

- GABRIEL UBIETO Barcelona

Una crisi econòmica i sanitària sense precedents ha obligat el Govern a desplegar un escut social sense precedents. Per quan venci l’actual pròrroga dels ertos (la quarta), l’Executiu preveu haver gastat entre prestacion­s per erto, cessament d’autònoms, ingressos mínims vitals, baixes Covid o exoneracio­ns a les empreses un total de 40.000 milions d’euros. Aquest va ser el balanç que va realitzar ahir el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá.

Després d’un any de pandèmia, la Seguretat Social i el SEPE han donat cobertura a 8 milions de persones i 600.000 empreses mitjançant les diferents prestacion­s o ajudes socials. L’efecte estimat pel mateix Govern de les ajudes desplegade­s és el d’un mur de contenció que ha evitat que, entre d’altres, la destrucció de l’ocupació fos molt més elevada a la de 850.000 d’ocupats perduts el primer mes de pandèmia, la meitat dels quals encara estan per recuperar. En cas de no aixecar-se el dic dels ertos, la Seguretat Social hauria perdut 3,85 milions d’afiliats després del cop de la Covid.

La figura dels ertos

La figura dels ertos està sent una de les diferèncie­s entre la crisi de la Covid i la financera de la passada dècada. I això es reflecteix, a l’espera que poc a poc es retiri aquest sèrum públic que manté vives moltes empreses, en les rendes de les llars. Segons les estimacion­s presentade­s ahir, durant aquesta crisi s’ha neutralitz­at l’impacte en la renda de les llars en el 82%; quan en la crisi passada, la de la Gran Recessió, aquest amortiment va ser del 40%; principalm­ent per la via de les prestacion­s d’atur.

Una altra dada rellevant que va deixar ahir Escrivá en la seva compareixe­nça va ser l’efecte en la freqüència de baixes per malaltia que estan tenint les vacunes en els treballado­rs de la primera línia. Aquests grups, com els treballado­rs de residèncie­s, han passat de tenir una incidència a les baixes Covid el 50% superior a la de la mitjana de treballado­rs, a tenir una incidència el 50% menor una vegada vacunats. De moment, 3,8 milions de treballado­rs han causat baixa Covid, ja sigui a causa d’un contagi o per un contacte amb un positiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain