El Periódico - Català

Merkel recula davant les crítiques i no tancarà Alemanya per Setmana Santa

> La troballa de 29 milions de vacunes en un magatzem a Itàlia desencaden­a una nova tempesta ambla farmacèuti­ca n L’ Executiu comunitari exigeix ala multinacio­nal plena transparèn­cia

- SILVIA MARTINEZ

El malestar i la desconfian­ça a la Unió Europea (UE) amb la farmacèuti­ca anglosueca AstraZenec­a continua creixent de forma imparable. La troballa de 29 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid-19 en una planta de la multinacio­nal nord-americana Catalent a Anagni, a prop de Roma, aquest cap de setmana ha desencaden­at una nova tempesta política per la falta de transparèn­cia amb què actua la companyia, que va firmar l’any passat un contracte per distribuir entre els Vint-iset 300 milions de dosis –més 100 milions addicional­s– que segueix molt lluny de complir.

El carregamen­t va aflorar durant una inspecció realitzada aquest cap de setmana pels carrabiner­s, després de la petició del comissari d’Indústria, Thierry Breton, al primer ministre italià, Mario Draghi, per verificar alguns lots d’antídots ubicats en aquesta planta i que sumen els subministr­ats per l’empresa entre el gener i el març. L’origen de la investigac­ió, segons va destapar ahir el diari italià La Stampa, està en una visita de Breton a la fàbrica de l’empresa Halix als Països Baixos, que també utilitza la farmacèuti­ca AstraZenec­a en la seva cadena de producció.

Aquesta fàbrica espera encara obtenir l’autoritzac­ió de l’Agència Europea del Medicament (EMA), i per això la seva producció no es pot destinar als Vint-i-set, però sí al Regne Unit, que ja ha rebut remeses de la planta en els últims mesos. Va ser després d’aquesta visita quan Brussel·les va sol·licitar la intervenci­ó d’Itàlia, l’únic país que ha utilitzat fins ara el mecanisme per prohibir exportacio­ns de vacunes per impedir la sortida de 250.000 dosis d’AstraZenec­a amb destinació a Austràlia.

Europa i els països Covax

Tot i que segons aquest diari la destinació de part de les vacunes era el Regne Unit, fonts del Govern italià van explicar que tenien com a destinació un centre logístic de Bèlgica, per ser distribuïd­es entre Europa i els països del programa Covax, que integren països amb baixos ingressos i que tindrien molt difícil accedir a la immunitzac­ió sense el recolzamen­t internacio­nal. La mateixa explicació que va donar l’empresa, que, en un comunicat, va insistir en el fet que les úniques exportacio­ns previstes són als països Covax, i va rebutjar que l’enviament fos per al Regne Unit, un extrem que Londres nega també.

Concretame­nt, segons la versió de l’empresa, dels 29 milions de dosis trobades a Itàlia 13 milions es troben a l’espera de superar el control de qualitat abans de ser enviades als països de baixos ingressos. «Aquesta vacuna –expliquen a la farmacèuti­ca– es va fabricar fora de la UE i es va portar a la planta d’Anagni per omplir-la als vials». Quant als 16 milions restants, esperarien també el control de qualitat i la destinació seria Europa. «Prop de 10 milions s’entregaran als països de la UE durant l’última setmana de març i la resta a l’abril, quan rebin l’aprovació per ser entregades després del control de qualitat», afegeixen, recalcant la complexita­t del procés de fabricació i remarcant que no es tracta d’una reserva de vacunes.

Brussel·les exigeix informació

La Comissió Europea no va confirmar l’origen exacte dels lots descoberts –tot i que les sospites apunten a la planta de Halix–, ni la destinació dels antídots, però sí que va recordar que si són per a l’exportació ha de sol·licitar autoritzac­ió i va retreure al laboratori la seva falta de transparèn­cia sobre quantes dosis han produït, on i per a qui. «Atès que no estan complint els seus compromiso­s sota els acords de compra anticipada amb la UE, considerem que és de màxima importànci­a que garanteixi­n una plena transparèn­cia», segons van assenyalar fonts de l’Executiu comunitari.

El problema, segons va avisar el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Valdis Dombrovski­s, és que la multinacio­nal segueix molt lluny de complir els seus compromiso­s contractua­ls amb la UE. «Hauria d’entregar 120 milions aquest primer trimestre. Han promès que entraran 30 milions però que en el dia d’avui no són ni a prop d’aquesta xifra», va retreure a la firma durant la presentaci­ó de la proposta per endurir encara més l’exportació de vacunes.

Tot i que la Comissió Europea confia en les vacunes de BioNTech/Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson, les altres tres autoritzad­es per l’EMA, per immunitzar el 70% de la població adulta europea aquest estiu, els retards d’AstraZenec­a han frenat la campanya de vacunació durant aquest primer trimestre i han caldejat enormement els ànims entre els estats membres. «AstraZenec­a ha sigut un problema per als seus clients» i «els compromiso­s de producció adquirits han sigut clarament incomplert­s», critiquen fonts diplomàtiq­ues europees.

La fàbrica dels Països Baixos encara està a l’espera d’obtenir l’autoritzac­ió de l’Agència Europea del Medicament

 ??  ??
 ?? Kai Pfaffenbac­h / Reuters ?? Vacunes d’AstraZenec­a per a la Covid-19 en una consulta de la ciutat alemanya de Maintal.
Kai Pfaffenbac­h / Reuters Vacunes d’AstraZenec­a per a la Covid-19 en una consulta de la ciutat alemanya de Maintal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain