El Periódico - Català

Aragonès va demà a la investidur­a sense el vot garantit de Junts

> JxCat veu poc probable avalar demà el candidat republicà, però continua negociant amb ERC el rol de Puigdemont i la gestió dels fons

- XABI BARRENA / JÚLIA REGUÉ DANIEL G. SASTRE

Les negociacio­ns entre independen­tistes per a la investidur­a continuen sense avançar prou, segons Junts per Catalunya, mentre ERC assegura que hi hauria marge per trobar sortides salomòniqu­es al paper de l’expresiden­t Carles Puigdemont i la gestió dels fons de reconstruc­ció de la Unió Europea (UE). Així, el més probable és que Pere Aragonès no aconseguei­xi el recolzamen­t de Junts en la sessió d’investidur­a de demà, convocat per la presidenta del Parlament, Laura Borràs (de JxCat), després d’esgotar la ronda de consultes amb els partits. Mentrestan­t, el sentit del vot de la CUP també depèn del resultat de les seves assemblees, malgrat el preacord amb Esquerra per recolzar Aragonès.

Una vegada més, doncs, l’independen­tisme s’aboca als acords in extremis i la guerra de nervis i de relats. D’una banda, Junts insisteix que l’actitud d’Esquerra és lenta, que l’acord amb la CUP és decebedor, que tot està «verd» i que el paper de Puigdemont ha de quedar garantit. En públic, l’argumentar­i es va repetint insistentm­ent: és millor un bon acord que un de precipitat. La portaveu de Junts, Gemma Geis, després de reunir-se amb Borràs, va interpreta­r la partitura oficial: «previsible­ment» no hi haurà acord entre ERC i el seu partit demà, tot i que no va voler anticipar el sentit del seu vot en el ple. Els postconver­gents argumenten que, ara com ara, no han arribat a un pacte que «doti d’estabilita­t, d’horitzó compartit, d’un full de ruta i d’objectius clars» aquesta 13a legislatur­a.

Una «qüestió de voluntat»

Junts insisteix en privat en la falta de solidesa de les negociacio­ns, mentre que a la roda de premsa posterior al contacte republicà amb la presidènci­a del Parlament, la portaveu del partit, Marta Vilalta, va recordar sibil·linament el recolzamen­t que ERC va donar, fa dues setmanes, a la designació de la mateixa Borràs com a líder de la Cambra. Vilalta també va unir aquest acord amb el que es busca per a la investidur­a. «Els acords a última hora són possibles». I és que ERC continua sense creure que hi hagi motius per al rebuig d’Aragonès per part d’un partit independen­tista i es mostra disposada a arremangar-se sense parar. És, segons Vilalta, només una qüestió de voluntat política.

Mentrestan­t, les assemblees de la CUP debatien ahir el preacord amb Esquerra per dilucidar si recolzaran o no la investidur­a d’Aragonès. I per donar més marge a la negociació, Borràs sospesa amb els grups parlamenta­ris que la segona volta se celebri dimarts i no diumenge.

Per la seva part, el candidat socialista, Salvador Illa, va utilitzar la seva cita amb Borràs per recordar a la presidenta del Parlament que és el líder del «partit més votat» el 14-F i, per tant, té «disponibil­itat i legitimita­t per afrontar un debat d’investidur­a».

No obstant, Illa va assumir que serà Aragonès qui intentarà obtenir els recolzamen­ts de la Cambra, i va advertir de la seva «preocupaci­ó» sobre que «les prioritats d’una part de les forces polítiques» no siguin les que segons la seva opinió van expressar els catalans a les urnes: «Va ser un vot d’esquerres, a favor del retrobamen­t, per posar en marxa Catalunya i girar full a 10 anys de decadència».

Illa reivindica la seva «legitimita­t» per presentar-se a la presidènci­a com a líder més votat

 ?? Zorrrakino / Europa Press ?? Laura Borràs, ahir, al Parlament, després de la ronda de reunions.
Zorrrakino / Europa Press Laura Borràs, ahir, al Parlament, després de la ronda de reunions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain