El Periódico - Català

Robat i recuperat al Raval un violí de ‘Casablanca’

- ORIOL LARA Barcelona

El director de l’Orquestra de Cambra de Granollers va recuperar un violí valorat en 200.000 euros al cap de tres dies de ser-li sostret en una estació. Dos guàrdies urbans van sospitar d’un home que portava la funda i el van recuperar. El valuós instrument sona a la banda sonora de ‘Casablanca’.

El director de l’Orquestra de Cambra de Granollers, Corrado Bolsi, va passar un cap de setmana d’infart després del furt de l’estoig que contenia el seu prestigiós violí. El succés es va produir divendres passat a les tres de la tarda a l’estació del passeig de Gràcia, quan ell tornava a casa seva amb tren. Tres dies després, i amb les esperances decaigudes, el director va rebre dilluns a la nit una trucada de la Guàrdia Urbana que va alleujar la seva gran pena. Una parella d’agents havien recuperat el seu valuós instrument al barri del Raval.

El director d’orquestra explica a aquest diari la importànci­a que tenia per a ell la peça sostreta, no només per la qüestió econòmica (valorat al voltant de 200.000 euros) sinó també per la sentimenta­l. «Té un valor preciós. Cada violí té al darrere una història, una ànima que forma part del teu cos. És com si a un cantant li treuen la veu», explica Bolsi. La va recuperar en part dilluns quan va anar corrent a la comissaria de la Rambla de la Guàrdia Urbana, una vegada el van avisar que tenien el violí.

«A dos agents que anaven de paisà els va cridar l’atenció un home que anava amb un estoig particular i, després de detenirlo, van veure que era el violí robat», explica ell mateix. I es va emocionar a l’arribar allà i saber que era el seu. «Mai he plorat tant en la meva vida com aquest cap de setmana, primer per perdre’l i després per recuperar-lo», afegeix el director.

Malgrat que ha recuperat el violí, la investigac­ió de la policia segueix en marxa ja que encara no n’han aparegut els arcs. «El violí no ha patit danys, però l’he hagut de netejar. No obstant, li falten els arcs. Imagino que van separar les parts després de robar-lo», intueix Corrado Bolsi. L’instrument, construït el 1829, té la seva història. El lutier encarregat de fabricar-lo va ser el francès JeanBaptis­te Vuillaume, un artesà instal·lat a París que era un dels millors del seu temps. I si té tanta història l’instrument és també perquè després va passar per les mans de Louis Kaufman, un dels músics més importants del Hollywood daurat.

«Aquest violí sona en infinitat de bandes sonores de les pel·lícules dels anys 40 i 50», comenta Bolsi. Entre aquestes destaquen obres tan emblemàtiq­ues com Allò que el vent s’endugué o Casablanca. Emulant el gran Humphrey Bogart, se li podrà dir, per sort, al protagonis­ta: «Torna’l a tocar, Corrado».

I també va ser el mateix Kaufman el primer violinista a tocar amb ell als Estats Units Les quatre estacions de Vivaldi. La importànci­a que donava Bolsi a l’instrument tenia la seva lògica perquè era sens dubte un violí únic. «Tot i que tingués els diners per comprar un violí així –que no els tinc– no podria perquè no se’n pot fabricar cap altre d’igual», diu el músic també vinculat al Conservato­ri del Liceu.

Gràcies amb música

Amb tot, el «pitjor cap de setmana de la seva vida» del director d’orquestra i violinista ha tingut un final feliç i es mostra agraït amb tota la gent que s’ha implicat en el procés de recuperaci­ó de l’objecte. «Desitjo donar les gràcies sobretot als dos policies que el van recuperar. Mai estaré prou agraït», explica. I per agrair la tasca a la Guàrdia Urbana, el músic els va oferir un petit recital de violí a la mateixa comissaria de la Rambla, que ahir el cos policial va fer circular a les seves xarxes socials.

 ?? Manu Mitru ?? Corrado Bolsi toca el seu valuós violí sostret i després recuperat, ahir.
Manu Mitru Corrado Bolsi toca el seu valuós violí sostret i després recuperat, ahir.
 ??  ?? Corrado Bolsi toca el valuós violí sostret i després recuperat.
Corrado Bolsi toca el valuós violí sostret i després recuperat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain