El Periódico - Català

La reelecció de Netanyahu a Israel, en mans dels islamistes

> L’entrada a la Knesset del partit islamista Ra’am converteix els seus cinc diputats electes en decisius per a la constituci­ó de l’Executiu

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

El futur polític de Netanyahu sembla estar en mans d’un islamista. En uns altres comicis que tampoc resolen el bloqueig polític, l’escrutini de gairebé el 90% dels vots no dona una majoria al primer ministre. L’entrada del partit islamista Ra’am amb cinc seients allunyaria el Likud de la majoria de 61 escons, tot i el suport de l’ultradretà Yamina. En aquest escenari, encara per confirmar, Israel podria ser protagonis­ta del govern més dretà de la seva història gràcies al recolzamen­t del líder àrab, o veure’s abocat a unes cinquenes eleccions aquest estiu.

«No hem d’arrossegar l’estat d’Israel a uns altres comicis», insistia el primer ministre interí, «hem de formar un govern estable ara». Amb 59 escons, el mandatari més longeu de la història de l’Estat hebreu sap que no pot ser investit només amb els seus tradiciona­ls aliats religiosos i de la ultradreta. Encara queden uns 450.000 vots per comptar, com els dels pacients hospitalit­zats, infectats o les persones en quarantena. Els resultats definitius arribaran divendres.

Mansour Abbas serà el nom clau en els pròxims mesos a Israel. Després de les quartes eleccions en dos anys sembla que al final la formació de govern sí que dependrà d’un partit minoritari. Els cinc escons de la islamista Llista Àrab Unida (Ra’am, per les seves sigles en hebreu), escindida de la Llista Conjunta Àrab, donarien a Netanyahu un extraordin­ari gabinet. Diversos membres del Likud ja han expressat la seva oposició a negociar amb el líder àrab.

Homòfobs i antiàrabs

Amb 13 partits en la fragmentad­a Knesset, el Parlament israelià, les formacions estan pendents de fins a l’últim vot escrutat. El bloc anti-Netanyahu suma 56 escons i també podrien tenir majoria si s’hi uneix Ra’am. Però les diferèncie­s ideològiqu­es dificultar­ien la legislatur­a amb membres d’ultradreta, centre i esquerra. Abbas ha declarat que no s’inclina per cap dels dos blocs. La seva prioritat és que les demandes dels àrabs, el 21% de la població d’Israel, siguin escoltades, sobretot després de l’auge de violència al si d’aquesta comunitat.

Netanyahu ha demanat als seus rivals que el recolzin per evitar uns cinquens comicis en dos anys després de la despesa pública que ha suposat votar en plena pandèmia. Per primera vegada, entra a la Knesset –amb sis escons– l’aliança Sionisme Religiós, amb candidats obertament homòfobs que advoquen per expulsar els àrabs de l’Estat. Itamar Ben Gvir, un dels seus membres més polèmics, tenia a la seva sala d’estar un retrat de Baruch Goldstein, el colon estatunide­ncoisraeli­à que el 1994 va massacrar 29 palestins en una mesquita d’Hebron. Ben Gvir serà diputat al Parlament.

Al seu torn, el primer ministre compta amb el recolzamen­t de l’ultraortod­ox Shas, que, amb nou escons, es converteix en la tercera força. Fa uns dies, el seu líder, Aryeh Deri, defensava que no era el «lloc natural» d’una dona ser candidata. Amb 30 escons per al

Likud, sembla que pocs votants han tingut en compte la pèssima gestió de la pandèmia. «Els tancaments, les quarantene­s, més de 6.000 morts, l’augment de l’atur i un aeroport tancat no van fer res per canviar l’opinió dels israelians a les urnes», constata Aluf Benn a Haaretz.

Gantz, primer ministre

Aquests resultats mostren un panorama insòlit en el sistema polític israelià: mai un partit àrab s’ha unit a una coalició governant. La majoria d’àrabs rebutgen la proposta d’Abbas, però el gir a la dreta del país és innegable. En la seva gran majoria, l’electorat israelià recolza els assentamen­ts de Cisjordàni­a i s’oposa a les concession­s en les converses de pau amb els palestins. Yesh Atid, segona força amb 17 escons, lidera els esforços per crear un bloc anti-Bibi.

La coalició Blau i Blanc de Benny Gantz evita la mort política amb vuit diputats. Segons l’acord firmat amb Netanyahu l’any passat, Gantz s’ha de convertir en primer ministre el 17 de novembre. Si per a aquesta data no ha pres jurament cap govern, l’actual ministre de Defensa substituir­à Netanyahu.

El primer ministre interí demana el recolzamen­t dels seus rivals per evitar els cinquens comicis en dos anys

 ?? Noam Moskowitz / Europa Press ?? Benjamin Netanyahu, al costat de la seva dona, Sara, s’adreça als seus partidaris durant el final de la jornada electoral.
Noam Moskowitz / Europa Press Benjamin Netanyahu, al costat de la seva dona, Sara, s’adreça als seus partidaris durant el final de la jornada electoral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain