El Periódico - Català

La pandèmia va reduir els delictes a BCN

El confinamen­t i el toc de queda per la crisi sanitària van fer que les estadístiq­ues sobre la delinqüènc­ia milloressi­n a la ciutat. Aquesta va ser una de les qüestions que es van abordar ahir a la Junta de Seguretat de Barcelona.

- TONI SUST

Barcelona va ser la regió policial amb un descens més gran dels fets delictius durant el 2020, l’any de la pandèmia: se’n van registrar un 41% menys que durant el 2019. Així ho van destacar ahir els participan­ts en la reunió de la Junta de Seguretat de Barcelona, presidida pel conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

A la trobada també es va abordar de manera especial la violència en algunes manifestac­ions a la ciutat després de la detenció i empresonam­ent del raper Pablo Hasél. Sàmper va anunciar que un portal de transparèn­cia de la Conselleri­a d’Interior oferirà a la ciutadania informació gairebé en temps real sobre les manifestac­ions.

La raó de la reducció de la criminalit­at l’any passat no té secret. L’any del coronaviru­s, el confinamen­t domiciliar­i, primer, i el toc de queda, després, van contribuir decisivame­nt a aquesta estadístic­a. A la capital catalana, la baixada és especialme­nt significat­iva. Davant aquest 41%, en el global de Catalunya els fets delictius es van reduir un 26,7% durant el 2020 respecte a l’any anterior.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que ha parlat en primer lloc després de la reunió, ha remarcat que es tracta de dades que no poden comparar-se amb els anys anteriors i presumible­ment tampoc amb els que vindran en un futur, per l’excepciona­l de la situació. Deserta de turistes

Tornant a Barcelona, els furts van baixar un 57%, els robatoris amb força (de 129.164 a 54.829), un 31%, i els robatoris amb violència i/o intimidaci­ó, un 32,6%. Les detencions van baixar un 23%. Al confinamen­t i el toc de queda s’hi va afegir un tercer element decisiu: a partir del març, la ciutat va quedar deserta de turistes: el 2019, 8,5 milions de visitants van estar en hotels, amb un saldo de 21,4 milions de pernoctaci­ons.

Tota aquesta gent era l’objectiu habitual de certa delinqüènc­ia que es va quedar sense forans per plomar, perquè tot i que a l’estiu va tornar una part dels visitants ho va fer en un nombre molt inferior: a la Rambla, amb prou feines alguns francesos omplien l’avinguda. Lògicament, això ha contribuït a fer que el nombre de víctimes de delictes que són residents a Barcelona s’hagi incrementa­t.

Durant el 2020 es van denunciar a Barcelona 133.383 fets delictius, 93.002 menys que el 2019. Uns 11.115 delictes mensuals l’any passat, 18.865 cada mes de l’anterior. L’apartat en què més baixada es va registrar va ser el dels delictes contra el patrimoni, un 44,1% menys, i un 8,4% menys, respectiva­ment. Els delictes contra l’ordre públic i contra la salut pública van pujar un 15,7% i un 45,5%, també respectiva­ment.

El maltractam­ent a la llar va pujar un 8,5%, amb 1.421 fets delictius denunciats. Les amenaces relacionad­es amb problemes de convivènci­a van pujar un 3,1%. Els casos de violència de gènere van créixer un 2,5%, amb 2.389 denúncies. Els maltractam­ents a la llar en concret, en casos de violència de gènere, van pujar un 7,5%. El 2020 hi va haver a Barcelona 13 homicidis, un 28% menys que el 2019.

Batlle va esmentar els disturbis viscuts durant les últimes setmanes, als quals també va al·ludir Sàmper: «Hem viscut episodis de molta violència al carrer, s’han cremat contenidor­s però també les parts de baix d’edificis, sobretot on hi havia entitats bancàries. Afortunada­ment, això ha desaparegu­t i les ultimes manifestac­ions han sigut pacífiques», va resumir el conseller Sàmper. Una web específica

El titular d’Interior va informar també de la posada en funcioname­nt d’un portal de transparèn­cia sobre manifestac­ions on s’informarà de les protestes, de l’afectació de l’espai on tinguin lloc i de l’actuació policial, de les persones lesionades, manifestan­ts i policies i itinerari, entre altres dades. El titular d’Interior també va informar que el seu departamen­t donarà a conèixer ben aviat el protocol d’ús de les bales de foam.

El portal donarà informació pràcticame­nt en temps real, va afegir Sàmper, que va afirmar que la web està pensada «per a qualsevol tipus de manifestac­ió però especialme­nt les que tinguin caràcter de molta violència, com el febrer, on es va arribar a posar en perill una comissaria dels Mossos i en les quals hi va haver pillatge, saqueig a comerços de Barcelona i altres ciutats».

A la Junta de Seguretat de Barcelona també es va fer balanç del pla d’acció Tremall contra els robatoris que realitzen delinqüent­s multireinc­idents, arran de successos del 2019. En set mesos, es va detectar l’activitat de 176 multireinc­idents, dels quals 153 van ser detinguts per participar en algun fet delictiu; 116, per robatori amb violència i/o intimidaci­ó, i 159 van ser denunciats per una infracció penal lleu o o de tipus administra­tiu.

Una nova pàgina web d’Interior donarà informació en temps real sobre les manifestac­ions

 ?? Blanca Blay / ACN ?? D’esquena, el conseller Sàmper i, davant seu, el regidor Batlle i l’alcaldessa Colau a la reunió d’ahir.
Blanca Blay / ACN D’esquena, el conseller Sàmper i, davant seu, el regidor Batlle i l’alcaldessa Colau a la reunió d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain