El Periódico - Català

El Congrés avala entre crítiques l’ajuda a empreses

> Calviño s’obre a ampliar els sectors beneficiar­is però confia que no faci falta

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El Congrés va donar ahir la primera llum verda al pla d’11.000 milions d’euros (7.000 milions en ajudes directes) en suports a empreses del Govern central, però amb una crítica unànime de tots els partits de l’oposició tant al contingut de les mesures com a l’elaboració i gestió que n’ha fet la vicepresid­enta, Nadia Calviño. Fins i tot el soci minoritari de la coalició de l’Executiu, Unides Podem, va adreçar pulles a la ministra d’Economia i va defensar que la norma és millorable.

El reial decret ha arribat a la Cambra entre pressions dels grups parlamenta­ris al Govern perquè ampliï els 95 sectors econòmics que podran rebre les ajudes directes, així com perquè permeti que els diners arribin també a companyies que van registrar pèrdues el 2019, entre altres canvis. La norma es tramitarà com a projecte de llei, així que caldrà veure quins canvis pacten els grups parlamenta­ris en les pròximes setmanes en el tràmit d’esmenes al text.

Calviño es va mostrar disposada a incloure més activitats econòmique­s beneficiàr­ies, però de forma bastant renuent. «Compten amb la nostra disposició a valorar l’ampliació de la llista de sectors que en el futur puguin complir els requisits establerts [més del 10% de treballado­rs en erto i no haver reincorpor­at el 75% dels empleats que estaven en erto en els màxims de l’abril passat], tot i que per descomptat el que esperem és que l’evolució econòmica faci que cada vegada hi hagi menys sectors i empreses que compleixin aquests requisits», va dir.

El projecte va tirar endavant amb el suport del PSOE, Unides Podem, ERC, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, Terol Existeix i el PRC i les abstencion­s del PP, el PNB, Ciutadans, EHBildu, la CUP, la UPN i Fòrum Astúries. «Votarem que sí només per responsabi­litat per a l’economia real tant de pimes com d’autònoms. Però es mereix un no per dolent, matusser, carrincló i gens dialogat», va resumir Joan Capdevila, d’ERC.

Límits i requisits

Tots els partits van criticar el Govern per aprovar les ajudes mesos després que altres països comunitari­s. «No ha sigut fàcil arribar fins aquí, s’ha reproduït l’intens debat de sempre al si del Govern, d’un costat els que desitgen tornar al més aviat possible a la mal anomenada austeritat, de l’altre costat els tossuts que diem que l’austeritat no va ser només cruel amb els més febles sinó que és una recepta econòmica fracassada», va dir Pablo Echenique, portaveu d’Unides Podem, en clara referència a la vicepresid­enta Calviño.

Els grups també critiquen que els límits i requisits fixats per l’Executiu restringir­an enormement el nombre d’empreses beneficiàr­ies (només una de cada 12, segons Ciutadans), que els 7.000 milions poden ser insuficien­ts (advertit pel Banc d’Espanya), i que no s’hagi dialogat amb les comunitats autònomes que vehiculara­n les ajudes directes ni se’ls hagi permès ajustar els criteris de repartimen­t a les necessitat­s del teixit productiu de cada regió.

n

 ?? Emilio Naranjo / Efe ?? Nadia Calviño, ahir, al ple del Congrés.
Emilio Naranjo / Efe Nadia Calviño, ahir, al ple del Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain