El Periódico - Català

Un nou retard d’AstraZenec­a frena l’impuls de la vacuna

Mentre Salut celebra que no hi hagi «crisi de confiança» amb la vacuna, la farmacèuti­ca avisa que Catalunya no rebrà fins al 5 d’abril part de les 148.000 dosis promeses per dilluns que ve.

- BEATRIZ PÉREZ

La majoria de ciutadans ho sap: només la vacuna (o, més aviat, les vacunes) ens podran treure d’aquesta pandèmia. Això explica que tants catalans d’entre 60 i 65 anys (el col·lectiu que la Conselleri­a de Salut està vacunant amb la fórmula d’AstraZenec­a) vagin a vacunar-se, ja sigui perquè han rebut un SMS o trucada de Salut o perquè ells mateixos han demanat cita prèvia a vacunacovi­dsalut.cat.

«No hi ha una crisi de confiança de la població en aquesta vacuna», va celebrar ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Això malgrat que els retards no deixen de succeir-se: ahir la conselleri­a va anunciar que Catalunya no rebrà les 148.000 vacunes d’AstraZenec­a inicialmen­t compromese­s per dilluns, 29 de març, «com a mínim», fins al 5 d’abril, quan en rebrà una «quantitat de dosis indetermin­ada» d’aquesta farmacèuti­ca.

La web vacunacovi­dsalut.cat, en la qual només es poden apuntar les persones que tenen entre 60 i 65 anys (siguin profession­als essencials o població general) i que la conselleri­a no va promociona­r perquè prefereix que la gent esperi a rebre l’SMS o la trucada de Salut, va transcendi­r per les xarxes abans-d’ahir i ja es va col·lapsar diverses vegades.

Però aquesta confiança poblaciona­l en la vacuna d’AstraZenec­a (malgrat la polèmica dels casos de trombosi, que posteriorm­ent es va descartar que tinguessin relació amb el fàrmac d’Oxford) contrasta amb l’altra realitat: els successius retards en l’entrega de vacunes per part d’aquesta farmacèuti­ca.

«Quina vergonya [...] Ja n’hi ha prou d’aquest despropòsi­t», va deixar escrit la consellera Alba Vergés a Twitter, després de ser informada pel Ministeri de Sanitat del retard en les 148.000 dosis d’AstraZenec­a. Són 148.000 vacunes noves que Catalunya no podrà posar la setmana que ve. Tot i així, Salut sí que vacunarà amb el fàrmac d’Oxford unes 120.000 persones que ja estaven citades i que no seran desprogram­ades i, per tant, no es veuran afectades. Però sí que perilla la campanya de vacunació massiva que Salut pretenia iniciar, precisamen­t el 5 d’abril. «[Els retards] ens impedeixen mantenir el ritme de vacunació, ahir en vam posar 40.000. Estem trencant la roda de vacunació una vegada iniciada», es va queixar Vergés.

Paral·lelament, la setmana que ve Salut rebrà 62.000 vacunes de Moderna, de les quals 42.000 seran segones dosis. D’aquestes 20.000 restants, 10.000 seran primeres dosis i les altres 10.000 es quedaran com a reserva estratègic­a per a segones dosis. Aquesta vacuna, a causa de la seva difícil logística («no es poden moure», va dir ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon), s’està posant en malalts greus «controlats a l’hospital», com ara pacients trasplanta­ts, malalts amb diàlisi, amb càncer hematològi­c o oncològic sòlid. També la setmana vinent arribaran 104.000 vacunes de Pfizer i el 5 d’abril, 194.000 més. Barcelona

Persones de risc

Ramentol va posar en relleu ahir l’entusiasme poblaciona­l en les vacunes, especialme­nt el del col·lectiu d’entre 60 i 65 anys, que està anant en massa a vacunar-se. Per Salut és molt important que les persones d’aquesta franja d’edat es vacunin perquè la mitjana d’edat a les ucis és de 63 anys.

Va insistir que ningú (hagi rebut o no encara l’SMS de Salut o hagi pogut o no inscriure’s a la web) es quedarà sense vacuna. «Totes les vacunes tenen nom i cognoms de persones de risc», va precisar Ramentol.

Per la seva banda, Argimon va dir que, en cas de no haver-hi el límit de 65 anys per vacunar-se amb AstraZenec­a (Catalunya reclama retirar aquest límit), ja s’haurien vacunat unes 221.000 persones amb el fàrmac d’Oxford. «Vergonya»

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain