El Periódico - Català

Junts impedirà avui la investidur­a d’Aragonès i el farà esperar

Els postconver­gents frustraran avui la investidur­a del candidat d’ERC en primera volta i insten a seguir negociant Els anticapita­listes donen el seu aval tot i que veuen insuficien­t el pacte

- FIDEL MASREAL JÚLIA REGUÉ

Per primera vegada des de l’inici del procés, una de les dues grans forces independen­tistes no recolzarà l’altra per a la investidur­a d’un president sobiranist­a. La guerra sense treva entre els dos espais, ERC i Junts, ha portat el partit de l’expresiden­t Carles Puigdemont a una decisió de gran calat, justificad­a en un breu paràgraf públic després de la reunió de l’executiva: tombar la investidur­a de Pere Aragonès perquè no s’ha pogut «arribar a cap acord de legislatur­a» sobre la gestió de Govern i el full de ruta independen­tista. És més, la cúpula postconver­gent va sospesar la proposta d’alguns dels seus integrants de votar obertament en contra. Així doncs, Aragonès no aconseguir­à ser ungit president en el debat d’avui al Parlament, en el qual només comptarà amb el suport del seu grup i el de la CUP, les bases de la qual van avalar el preacord amb Esquerra malgrat que van remarcar que «no és suficient» per apuntalar tota la legislatur­a. Catalunya seguirà durant un temps encara indefinit sense un Govern constituït que encari els no pocs reptes actuals.

Amb les cartes quasi marcades

La direcció de Junts va arribar a la reunió amb les cartes gairebé ja marcades, perquè fa dies que l’equip negociador prepara el terreny per al veto inicial al postulant republicà. L’explicació oficial és que les converses (després d’un mes i deu dies des de les eleccions) no han avançat prou. La realitat és segurament més prosaica: Junts es resisteix que l’espai que lidera Puigdemont des de Bèlgica, el Consell per la República, deixi de ser el far de l’independen­tisme, el que prengui les decisions. A més a més, vol gestionar els fons europeus de reconstruc­ció.

Però en la decisió hi ha components de ressentime­nt gens menors en tota l’equació. Valguin dos exemples: el mateix Puigdemont, ahir, tuitejava àcidament contra «sectors de l’independen­tisme» que, segons ell, «lamenten que no estiguem a la presó». I Junts va considerar «una falta de respecte» que la CUP exigís als postconver­gents una actuació responsabl­e en la investidur­a, després del pacte d’ERC amb els anticapita­listes. «¿Què s’han cregut?», etziben a Junts respecte a la CUP. El preacord entre republican­s i cupaires va incidir en la ja difícil negociació dels de Puigdemont amb Esquerra.

En efecte, l’aval de la militància de la CUP al preacord arribat amb Esquerra va servir als anticapita­listes per posar pressió a Junts. La diputada Eulàlia Reguant va exigir «responsabi­litat» als postconver­gents i va advertir als republican­s que qualsevol

modificaci­ó del text derivada de la negociació amb Junts pot suposar la retirada del suport dels seus nou diputats. «No entendríem que Junts no compartís que aquest país necessita uns mínims per viure i, per tant, una renda bàsica o una banca pública», va insistir la dirigent de la CUP, i va dir que el partit de Puigdemont «té la responsabi­litat d’afegir-se a aquest acord si es vol posar al servei del país». Fins a un 59,31% de la militància de la formació anticapita­lista va votar a favor del preacord, malgrat que un 85,59% va voler deixar constància en una altra pregunta que «no és suficient» i que no compleix les expectativ­es.

Dos mesos més

I el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va aplanar el terreny del veto a Aragonès en una conferènci­a dimarts passat en la qual assegurava que volen investir el republicà però que haurà d’esperar «dies o setmanes». El veto, de moment, té a veure amb la votació d’aquest divendres, que es repetirà diumenge o dimarts en la preceptiva segona tornada. Aquell segon moment encara no té un desenllaç. I el bloqueig pot durar fins a dos mesos més, que és el temps límit per a una investidur­a que eviti noves eleccions.

Així, el debat d’avui es limitarà a atendre el pla de govern que proposi Aragonès, veure el nivell d’esgrima dialèctica que mantingui amb Junts, observar com es ressitua el socialista Salvador Illa després del seu frustrat intent de presentars­e ell a la investidur­a i veure l’estrena de l’extrema dreta a la Cambra. La formació de Govern, segons els de Puigdemont, pot esperar.

 ?? Enric Fontcubert­a / Efe ?? El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, dimarts passat, en una conferènci­a a Barcelona.
Enric Fontcubert­a / Efe El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, dimarts passat, en una conferènci­a a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain