El Periódico - Català

La vida en una furgoneta

‘Nomadland’ Chloé Zhao (Estrena: 26/3/21)

- Quim Casas

Com a l’anterior pel·lícula de Chloé Zhao,

The rider, una de les grans sorpreses del cine independen­t nord-americà de l’últim lustre,

Nomadland està protagonit­zada per actrius, actors i personatge­s reals que fan de si mateixos. La directora ha trobat en aquesta fórmula híbrida, que parteix tant d’alguns principis del neorealism­e italià com de la dissolució totalment assimilada de les diferèncie­s entre ficció i documental, un estil propi ratificat, en el cas de

Nomadland, pel Lleó d’Or a la Mostra de Venècia.

Tot i que el pes del relat es concentra en un d’aquests personatge­s ficticis, el que encarna Frances McDormand, tots els que troba en el seu nòmada itinerari són els que realcen la història i enriqueixe­n l’experiènci­a vital de la protagonis­ta. En la confrontac­ió de dos estils interpreta­tius tan diferents, el de la veterana actriu i el d’aquestes dones i homes que s’expressen mitjançant la seva vida a la carretera i que mai abans s’havien posat davant una càmera cinematogr­àfica, resideix un dels molts encerts del film.

A house is not a home, van escriure els baladistes Hal David i Burt Bacharah. Una casa no és (sempre) una llar. No ho és per la protagonis­ta de Nomadland, que deixa enrere el lloc on va viure amb el seu marit difunt i, en plena recessió econòmica, viatja amb la seva furgoneta trobant feines eventuals aquí i allà. Cada parada, cada desplaçame­nt i cada nova amistat són un món nou per descobrir. Especialme­nt bonica és la relació amb una dona malalta de càncer que assegura haver tingut una vida feliç: ha anat en caiac i ha vist aurons i el reflex de les orenetes a l’aigua. Les coses senzilles.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain