El Periódico - Català

La Setmana Santa eleva els viatges de proximitat i dona aire al turisme

Els vols programats a Espanya creixen un 31% sobre els 10 dies previs malgrat les crides a la prudència

- E. LÓPEZ ALONSO S. LEDO

La patronal hotelera calcula que aquests dies els establimen­ts no arribaran al 20% de la facturació registrada el 2019

La Setmana Santa es presenta a Espanya marcada pel turisme interior, el viatge en cotxe i la falta de mobilitat entre comunitats autònomes. L’esperança que l’última setmana de març suposés el principi de la recuperaci­ó del sector turístic a Espanya ha xocat amb una pandèmia persistent i la impossibil­itat de reactivar l’activitat de les principals zones turístique­s. Les dades del sector apunten a una millora de la situació respecte a un any passat d’activitat nul·la però molt lluny del desitjat.

En plena polèmica pel fet que les restriccio­ns s’apliquin més a la mobilitat a la Península que a l’arribada de turistes estrangers, el cert és que aquests últims seran una clara minoria i lluny dels quatre o cinc milions que arribaven en aquestes dates abans de la pandèmia. Als turistes estrangers se’ls exigeix una prova antivirus PCR als aeroports. Les restriccio­ns a la mobilitat interior també han afectat el trànsit ferroviari, que segueix molt per sota dels nivells prepandèmi­a.

Incertesa econòmica

El 61% dels espanyols preveien quedar-se a casa aquesta Setmana Santa, segons una enquesta feta per l’associació Aecoc recentment. El temor del contagi del coronaviru­s i la incertesa econòmica està fent estralls en els hàbits de consum i de vida dels espanyols. Però a més, les restriccio­ns a la mobilitat són l’element clau perquè aquesta Setmana Santa no sigui propícia a grans viatges, tot i que sempre hi ha excepcions, ja que encara hi ha països que no requereixe­n ni quarantene­s ni PCR als turistes.

Fonts de Renfe reconeixen que l’oferta de bitllets per a la Setmana Santa s’ha situat entorn del 50% de l’existent en les mateixes dates del 2019, amb una demanda mitjana de només el 30% (i més ocupació en dies feiners). En el cas dels vols, les principals aerolínies van anunciar un increment de la seva oferta per a aquests dies. Per a aquest període (entre el 26 de març i el 5 d’abril) hi ha programats 18.100 vols d’anada i tornada a Espanya, un 31% més que els operats en els deu dies previs (entre el 12 i el 22 de març), segons les dades d’AENA. En particular, els vols nacionals programats han crescut un 24% (11.000), mentre que els internacio­nals s’han incrementa­t un 45% (7.100). En el cas d’Iberia Express ha augmentat la connexió amb les illes (només compta amb vols nacionals), un 62% a les Canàries i un 40% a les Balears, en comparació amb la primera setmana de març, segons Iberia. Es preveu l’arribada de 3.500 vols a Espanya entre el 26 de març i el 5 d’abril, dels quals 1.000 tenen com origen Alemanya, un 200% més de l’operat en els 10 dies previs (330 vols). El dia de més trànsit als aeroports de la xarxa d’AENA serà diumenge 4 d’abril, amb 2.048 operacions, seguit de dilluns 5 d’abril, amb 1.772, i el diumenge 28 de març, amb 1.752. «Les previsions que tenim de cara a Setmana Santa plantegen que no arribarem a un 20% de la facturació de l’any 2019, cosa que és un autèntic desastre. Hi havia una certa expectativ­a i s’havien fet reserves a les zones de sol i platja i a moltes ciutats [...] però els tancaments perimetral­s han fet que es cancel·li tot», va afirmar el secretari general de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (Cehat), Ramón Estalella. «Amb aquesta situació de pandèmia, la gent no se’n va. Ara no s’està pensant a viatjar», va opinar el president de la Confederac­ió Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV), Carlos Garrido.

Segons el president de l’Associació Corporativ­a d’Agències de Viatges Especialit­zades (Acave), Martí Sarrate, «s’ha registrat un petit increment de reserves respecte a l’any passat, però en cap cas s’ha aconseguit la Setmana Santa que esperàvem en un procés normal de reactivaci­ó». Per a Sarrate, al no obrir-se els tancaments perimetral­s i no ser possible viatjar entre comunitats autònomes «no es notarà un augment de les reserves a través de les agències de viatges. Es faran més desplaçame­nts en cotxe, o cap a segones residèncie­s».

Estacions d’esquí

Sí que s’ha registrat una demanda més elevada entorn de les estacions d’esquí en agències especialit­zades, o en turisme rural, però amb prou feines res en turisme de ciutat «amb poques expectativ­es». La patronal de les agències de viatges preveu que el procés de reactivaci­ó es produeixi durant el segon semestre, a la qual cosa contribuir­an la celebració d’esdevenime­nts i fires. «La Setmana Santa serà més aviat pausada i tranquil·la», afirma Sarrate. Prop del 63% dels empresaris del sector hoteler descarten la recuperaci­ó total de l’activitat turística fins a la Setmana Santa de l’any que ve, segons un estudi de Randstad Research.

Segons Sara Padrosa, directora de SiteMinder, firma especialit­zada que monitoritz­a les reserves de 35.000 hotels i 400 canals de reserves, les reserves han aug

mentat fins a situar-se entorn del 41,5% dels nivells del 2019, cosa que suposa un avenç important respecte a la pitjor dada de la pandèmia registrada al mes de gener (21%). A la ciutat de Barcelona, els nivells de reserva per a la setmana vinent se situen al voltant del 25,9% dels nivells del 2019. Segons aquesta mateixa font, des que va començar al mes de març, el 71,31% dels viatgers que han efectuat una reserva en un hotel espanyol per Setmana Santa o per a la resta de l’any han sigut turistes residents a Espanya. Els estrangers són minoria. L’agència de viatges Edreams considera que s’estan percebent «signes clars de recuperaci­ó des que va començar el programa de vacunació» i que «l’interès per viatjar per Setmana Santa va augmentar el 280% entre els mesos de gener i març, cosa que demostra les creixents ganes de viatjar dels espanyols després d’un llarg període de confinamen­t». Segons aquesta agència de viatges d’internet, les 10 destinacio­ns més buscades per a aquesta Setmana Santa han sigut Palma de Mallorca, Barcelona, Cancún, Tenerife, Sevilla, París, Madrid, Tànger, Istanbul i Eivissa. Els principals mercats emissors de turistes han sigut Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit, Suïssa, Dinamarca, Àustria, els Països Baixos i Suècia.

Client de proximitat

Entre els hotels, la recuperaci­ó és efectivame­nt lenta. Segons la cadena Hotusa les perspectiv­es per Setmana Santa no són tan optimistes com el previst fa uns mesos, com a conseqüènc­ia de les restriccio­ns a la mobilitat. «En vista de la pèrdua del client estranger, estem apostant pel client de proximitat, per això adeqüem la nostra comerciali­tzació i disseny de l’oferta», van explicar fonts de la cadena barcelonin­a.

L’Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç del Caravàning (Aseicar) confirma que el lloguer d’autocarava­nes arribarà al 70% d’ocupació aquesta Setmana Santa, després d’una caiguda del 60% d’activitat a l’acabar l’estiu passat. Les restriccio­ns de mobilitat afecten especialme­nt el sector. Fins i tot per a la setmana que ve encara es poden trobar algunes ofertes (entorn de 750 euros la setmana en una càmper de quatre places). La incertesa sanitària ha afectat la matriculac­ió de nous vehicles, que va caure entorn del 30% durant els primers mesos d’aquest any.

Però no tot són males notícies. El sector del turisme rural del centre de Catalunya, per exemple, espera arribar a xifres d’ocupació del 90% i fins al ple.

En el cas dels allotjamen­ts de la costa, la falta de turistes estrangers és un llast important. Nombrosos hotels i càmpings de la costa seguiran tancats. A Sitges, per exemple, només estan oberts el 60% dels hotels. A Tarragona, els grans hotels segueixen tancats, el mateix que Port Aventura.

 ??  ?? Viatgers a l’aeroport del Prat.
Viatgers a l’aeroport del Prat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain